Frisbeet lensivät ja korit kilisivät sadan kisaajan voimin

0
Tuore SM-hopeamies Teemu Lampainen ei näe frisbeegolfia välineurheiluna.

Kalannin Sahantien hienoa frisbeegolfrataa isännöivä Green Disc Gold Oy järjesti viikonloppuna yhteistyössä Metaplan Oy:n ja KiekkoKingi Disc Golf ry:n kanssa frisbeegolfkisan Metaplan Open 2022.

Ennakkoon kisaan oli ilmoittautunut 140 heittäjää, joista kahden päivän mittelöön lähti lopulta noin sata.

Kisasta on tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne.

– Sää suosi tapahtumaa ja olemme onnistuneet järjestelyissä ihan hyvin. Muutamia kehittyskohteita on tullut eteen, mikä on hyvä asia, koska kisat järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa. On ollut hyvä saada palautetta. Se on ollut pääasiassa positiivista. Kaikki on sujunut ja rata on ollut hyvässä kunnossa, kertoili järjestävän tahon Teemu Salomaa .

– Miesten avoimessa sarjassa oli viitisenkymmentä heittäjää, MA2-ryhmässä vähän yli 40 ja naisten avoimessa sarjassa oli neljä rohkeaa naista. Tämä on aika haastava rata naisille. Täällä tarvitaan aika isoa kättä muutamilla väylillä, jatkoi Salomaa.

Mitä kommenttia järjestävät ovat saaneet radasta ja sen haastavuudesta?

– Täällä on aika paljon OB:ta, se vähän rajoittaa sitä, ettei voi heittää niin kovaa. Pitää olla enemmän tarkkuutta. Radalla on muutamia haastavia väyliä. Se on tietysti tarkoituskin, Salomaa totesi.

OB, eli ”out of bounds”, tarkoittaa pelialueen ulkopuolista aluetta, joilta ei saa pelata.

Kaarinassa asuva ja alkujaan Mietoisista kotoisin oleva Tommi Talja kertoi tulleensa frisbeegolfin pariin kaverin kautta.

– Entinen työkaveri pyysi mukaansa kokeilemaan. Elettiin vuotta 2014 ja totesin, että en mitään uutta harrastusta kaipaa. Innostuin kuitenkin aika nopeasti ja vedettiin Mikko -velikin siihen touhuun mukaan.

Lisenssikilpailut tulivat ohjelmaan pari, kolme vuotta sitten. Kuinka on kisoissa pärjätty?

– En voi kauheasti kehuskella. Paikallisissa viikkokilpailuissa pärjäsi ihan ok, kun pelasi vielä amatöörisarjoissa. Nyt kun on vähän liian hyvä amatöörisarjoihin, jään kisoissa ammattilaisille kyllä ihan pystyyn. Lähinnä tässä itseään vastaan kilpailen. Ja veljeä, avasi Talja.

Mikä on suurin ero siinä, kun mennään vaan treenaamaan tai sitten otetaan kisaa?

– Se on ihan eri maailma. Kisoissa pitää onnistua siinä yhdessä heitossa, joka voi olla treenikentällä tosi yksinkertainen, mutta kisatilanteessa se vaan pitää kaivaa ulos siinä. Kisaaminen on se suola tässä touhussa.

Onko frisbeegolf mielestäsi välineurheilua?

– Aloittelija pärjää lähes millä kiekoilla tahansa. Mutta jos pikkasenkin haluaa kehittyä, sen jälkeen täytyy kyllä mennä asiantuntevaan liikkeeseen ja kysyä vähän neuvoa. Alan liikkeet ovat tosi hyviä siinä.

Sunnuntaille ei Taljalla ollut mitään erityisiä odotuksia.

– Nautitaan ulkoilmasta ja pelataan paremmin kuin lauantaina. Tämä on niin hieno rata. Täällä on tehty hyvää työtä ja tänne on kiva tulla. Kisaratana tämä on juuri hyvä. Toivottavasti täällä järjestetään enemmänkin kisoja. Tänne on Turun suunnaltakin hyvä tulla. Ei ole liian kaukana.

Maskulainen 18-vuotias Teemu Lampainen , Nousteen Frisbeegolf, on tuore SM-mitalisti. Hän nappasi elokuussa Turun Lausteen radalta avoimen luokan SM-hopean.

Kalannissa eivät kiekot lentäneet ihan yhtä mainiosti.

– Tänään sunnuntaina pitäisi ottaa vähän kiriä. Lauantai ei ollut mikään paras päivä. Nyt pitää heittää tosi hyvin ja saada sitä kautta tulosta.

Entä mitä tavoitteita lajin suhteen tulevaisuudessa?

– Olisi se hienoa, jos joskus pystyisi olemaan ammattilainen ja saisi tästä elantonsa. Muutenkin siellä Jenkeissä olisi hienoa päästä joskus pelaamaan.

Mitä sanoisit heille, jotka ovat pohtineet frisbeegolfin kokeilemista?

– Tämä laji ei tarvitse mitään miljoonavehkeitä. Pari kiekkoa mukaan ja siitä lähtee testailemaan. Helppoja ratojakin löytyy. Sitä kautta tästä tulee aika mukava laji.

Juho Pylkkänen, 17, oli saapunut kisamaan Hyvinkäältä saakka.

– En ole ennen käynyt täällä. Tänään pitäisi vähän kaasua laittaa lisää, jotta noustaan vielä muutama sija ylöspäin, Pylkkänen jutteli.

Nuorelta mieheltä löytyy joitain junnukisojen voittoja.

– Isompia palkintoja ollaan vielä metsästämässä. Pitemmällä tähtäimellä tavoitteena on ihan huipulle asti pääseminen.

Keitä suomalaisia frisbeegolfareita katsot ylöspäin?

–  Teemu Talikaista . Hänellä on hyvä asenne lajia kohtaan. Hän tulee aina voittamaan, kehaisi Pylkkänen.

Keravalainen Joona Heinänen käveli Kalannin frisbeegolfradalle Suomen maajoukkueen edustustuulitakissaan.

– Viime vuonna olin EM-kisoissa ja sain pronssimitalin. Se oli itsellenikin vähän yllätys, kertoi Heinänen.

Kalannin rataa hän kuvasi tosi hyväksi.

– Tänne on panostettu isosti ja tehty paljon tunteja radan eteen. Kävin täällä ensimmäistä kertaa viime vuonna. Oli kyllä miellyttävä ensitapaaminen.

Riittääkö radassa haastetta?

– Tämä sopii aika lailla omille vahvuuksilleni. Yksi vahvuus on se, kun heitän aika pitkälle. Tosin täällä on aika paljon noita OB-alueitakin, minne ei saa heittää, jos vähänkään tuulee. Ne tuovat lisähaastetta.

Mikäli kiinnostaa, miten haastateltavat ja alueen omat kisaajat viikonloppuna pärjäsivät, niin tulokset löytyvät täältä: https://discgolfmetrix.com/2127822

Ari Anteroinen