Hallitus rahastaa sähköllä ja ajaa sähköllä lämmittäjät ahdinkoon

0

Sähkö maksoi vielä kevättalvella 5-6 senttiä/kWh ja oli kannattavaa liiketoimintaa sähkön tuottajille. Alv:n osuus hinnasta oli 0,98-1,16 senttiä/kWh. Nyt sähkö maksaa 15 senttiä, josta alv 2,90 senttiä. Sähköyhtiö nostaa hinnan 1.10. 43,3 senttiin, jolloin alv 8,38 senttiä! Eli valtio perii puolitoista kertaa enemmän veroa kuin koko sähkön hinta oli keväällä.

Kun sähkön hinta on joulukuussa ennusteiden mukaan jopa 80-100 snt/kWh, kuppaa hallitus sähköveroa 7,25-9,1 snt/kWh, vaikka alv pudotetaan 10 prosenttiin. Näin hallitus rokottaa sähköllä lämmittäjiä seitsenkertaisella verolla ja ajaa heidät kestämättömään ahdinkoon.

Sähkön tuotantokustannukset eivät Suomessa ole nousseet, joten hintatilanne on täysin järjetön. Pääosin syynä on riippuvuus tuontisähköstä. Sen osuus oli viime vuonna 23 prosenttia. Markkinoilla hinta muodostuu Saksan maakaasun mukaan ja tuontihinnat ovat pilvissä. Koska tuonnin osuus on kuitenkin vain viidennes, se ei selitä alkuunkaan hintojen kymmenkertaistumista. Jos olisimme omavaraisia, niin hinta olisi jotain 10 snt/kWh.

Harjoitettu ilmastopolitiikka on sulkenut viisi hiilivoimalaa. Hallitus ei ole tehnyt elettäkään, että Meri-Porin voimala käynnistettäisiin lisäämään omavaraisuutta 565 MW:n verran. Fundamentalistinen ilmastoideologia haluaa pelastaa maailman ja maksattaa sen omakotiasujilla. Kuitenkin Kiinassa ja Intiassa on rakenteilla 665 hiilivoimalaa, Japanissa 45 ja Turkissa93. EU:ssa on menossa 27 hanketta. Siis jo olemassa olevien lisäksi. Suhteellisuudentaju on hallitukselta tipo tiessään.

Näillä keinotekoisen korkeilla hinnoilla sähkön tuottajat tahkoavat ennen näkemättömiä voittoja ja silti ne tarvitsevat valtiota apuun sähkön järjettömän pörssikaupan vuoksi. Hallituksen pitäisi pikaisesti säätää sähkölle hintakatto ja sähköyhtiöiden tulisi lähettää asukkaiden yli 15 snt/kWh menevä osuus suoraan valtiolle.

Seppo Lohtaja

Uusikaupunki