Harrastuksena vanhan talon pelastaminen

0
Marcus Suokas on elämänsä aikana rakentanut jo peräti kaksi omakotitaloa, joten huonokuntoisen, mutta kaupunkikuvallisesti arvokkaan rakennuksen peruskorjaus ei miestä pelota.

Merimiehenkadun varrella sijaitseva, yli 170 vuoden ikäinen asuintalo on saamassa uuden elämän vuosien rapistumisen jälkeen.

– Alkuperäinen hirsirunko oli yllättävän hyvässä kunnossa ja siitä oli mahdollista säilyttää reilut 80 prosenttia. Sen sijaan rakennukseen muutama vuosikymmen sitten tehty laajennus oli aivan homeessa ja siten purettava, selvitti rakennusta peruskorjaava Marcus Suokas.

Hän oli etsinyt sopivaa remonttikohdetta pitkään ennen kuin Uudessakaupungissa myynnissä ollut huonokuntoinen, tulipalossa osin vaurioitunut talo tuli vastaan. Suokas oli kuitenkin varautunut myös siihen, että rakennuksessa ei olisi ollut mitään pelastettavaa.

– Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt, ja siten palan kaupungin historiaa oli mahdollista säästää.

Vanhan talon peruskorjaus on ollut mittava urakka. Tontille on jouduttu vetämään kokonaan uudet vesi- ja viemärijohdot sekä sähköt. Rakennuksen sisätiloista oli purettava pääosa. Samoin ulkolaudoitus oli tullut elinkaarensa päähän. Vapaa-ajan harrastuksenaan taloa remontoivalle Marcus Suokakselle tämä kaikki merkitsee vuosien mittaista projektia.

– Tämä ei ollut meille mikään yllätys ja tästä syystä rakensimme tontille ensin piharakennuksen, missä on sauna ja pesuhuone, pieni keittiö ja makuutilat sekä autotalli. Näin meillä on tukikohta, mikä mahdollistaa täällä asumisen, ja asuinrakennuksen kunnostamisen oman aikataulun puitteissa, selvitti Suokas.

Itselleen Marcus Suokas on asettanut tavoitteeksi sen, että tulevia viisikymppisiä voidaan juhlia Uudessakaupungissa, uudessa kodissa.

– Sitten kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa, niin voimme vaimon kanssa muuttaa Uuteenkaupunkiin ihan pysyvästi. Tämä on viehättävä kaupunki ja meren läheisyys on meille tärkeä asia. Lisäksi viihdymme hyvin keskellä tätä vanhaa puutalomiljöötä, luetteli Suokas.

Tänä kesänä on talon purkutöistä päästy vihdoin myös rakentamaan. Talon ulkopuoli on levytetty ja tulevana viikonloppuna on suunnitelmissa asentaa uudet, puusepän mittatilaustyönä valmistamat ikkunat paikoilleen.

Jotta talo säilyisi seuraavat sata vuotta, on Marcus Suokas kiinnittänyt erityistä huomiota siihen että seinärakenne hengittää, eikä maaperästä pääse kosteutta uusiin lattiarakenteisiin.

– Sisätilojen materiaalivalinnoilla haluamme kunnioittaa talon alkuperäistä henkeä. Lisäksi keittiön vanha puuhella sekä päätyhuoneessa oleva Porin Matti kunnostetaan käyttöön. Museossa emme kuitenkaan aio asua, vaan taloon tulee kaikki nykyajan mukavuudet.

– Uskon, että kun talo on kokonaan valmis, se istuu katunäkymään kuten ennenkin, totesi Marcus Suokas.

Myös tämä kohde on avoinna Uudenkaupungin vanhat talot -tapahtumaviikonlopun ajan. Turvallisuussyistä yleisöä ei kuitenkaan voida päästää sisälle itse rakennukseen.