Helena Mannervesi SM-kultaan Hyvinkäällä

0
Pyhärannan Helena Mannervesi suunnisti viikonloppuna keskimatkan SM-kultaan ja viestin pronssille.

Pyhärannan Helena Mannervesi suunnisti Suomen mestariksi keskimatkojen kilpailussa Hyvinkäällä lauantaina. Samassa sarjassa Vakka-Rastin Maija Verha oli hopealla ja ikämiesten H55-sarjassa Timo Helin taas pronssilla.

D75-sarjaan osallistui 15 kilpailijaa, jotka juoksivat suoran finaalin. Rasti-Lukkoa edustava Helena Mannervesi voitti sarjan 44 sekunnin erolla Maija Verhaan. Muut hävisivät minuuttikaupalla 1,7 kilometrin pituisella, kahdeksan rastin radalla.

– Vaikeimman kautta mentiin, sanoi Maija Verha voitettuaan viikkoa aikaisemmin pitkän matkan SM-kullan, jossa suorituksessa ykkösrasti oli kerrassaan vaikea paikka.

Sama ykköslipun pulma toistui Kytäjän Usmin oikein vaativissa, Jukola-historian täyttämissä maastoissa. Verha oli ykkösellä vasta kymmenes ja yli kaksi minuuttia kärkeä perässä. Toisaalla Helena Mannervesi suunnisti kaikki välit tasaisen varmasti ja se ratkaisi pyhärantalaisen voiton.

Viikko sitten H55-sarjan SM-pronssia saavuttanut VaRan Timo Helin jatkoi samalla tyylillä. Taas löytyi pronssi 12 rastin kimurantilta radalta. Jo aamupäivällä Helin oli juossut karsinnan kärkeen.

Miehen keskimatkan suorituksessa ainoa selvä virhe oli ensimmäisellä välillä, pitkällä sellaisella. Hyvän reitinvalinnan jälkeen hän kääntyi melkeinpä rastiympyrästä väärään mäkeen ja jäi sillä reissulla puolitoista minuuttia kärjestä.

Sarjan voitti nimikuulu SK Pohjantähden Timo Karppinen ennen OK77:n Jan Donneria . Mestaruudesta Helin jäi alle kolme minuuttia.

Pääsarjoissa paikalliset MS Parman huiput jäivät ilman palkintoja. D21-sarjassa Enni Jalava oli 11. tilalla, D20-sarjassa Elsa Ankelo 20. tilalla, D18-sarjassa Elisa Pirilä 24. tilalla ja H15-sarjassa Tuomas Ankelo 35. tilalla. Kaikki toki A-finaaleihin yltäneinä.

SM-keskimatkan ikäsarjoissa H55-ryhmässä Laitilan Jyskeen Jukka Suominen oli 21. tilalla ja H50-sarjassa pikkuveli Juha-Matti Suominen 41. tilalla.

Vakka-Rastista H75-sarjan Koitto Verha oli 26. tilalla ja Leo Koistinen 27 sekuntia hitaampana 28. tilalla. H50-sarjassa Antti Karru sai tyytyä B-finaalin kuudenteen tilaan.

Daamien puolella VaRan D65-sarjan Sirja Karru suunnisti 30. tilalle ja D45-sarjan Tuulikki Karru 39. tilalle.

Veijo Viitanen

Pari palkintoa rastien SM-viesteistä

Veijo Viitanen

Uudenkaupungin seudun suunnistajat ylsivät kahteen palkintosijoitukseen SM-viesteissä Hämeenlinnan Kalvolassa sunnuntaina. Ykkösryhmän sarjoista löytyi yksi plaketti ja vanhimpien daamien sarjasta yksi mitali kolmen osuuden viesteissä.

SM-viestien kilpailuissa nähtiin isoja suunnistamisen virheitä. Kantahämäläisen Kalvolan tiheä ja vaikeakulkuinen metsä osoittautui suunnistajille paikoin erittäin vaikeaksi. Hylkäyksiä ja keskeyttämisiä koettiin lukuisasti.

Mitalia D21-sarjassa puolustanut MS Parma koki ”hylsyn” heti avausosuudella. Enni Jalava ei päässyt ankkuritehtäviin tosimielellä. Sarjan voitti odotetusti Tampereen Pyrintö, miesten mestari oli Helsingin Suunnistajat.

D20-sarjassa oli kaksi mitaleista taistellutta joukkueparia. Espoon Suunta voitti lopulta seitsemällä sekunnilla Lynxin. Pronssi meni Helsingin Suunnistajille, kun MS Parman ankkuri Elsa Ankelo joutui loppukirissä taipumaan sekunnin erolla Emilia Talaan . Vain plaketti jäi Parman palkinnoksi.

MS Parma sijoittui H18-sarjassa 15. tilalle. Kakkoslenkin suunnisti sijoitusta silloin parantaen kalantilainen Tuomas Ankelo .

D70-sarjassa Rasti-Lukko sijoittui SM-pronssille joukkueella Raija Nurmi , Helena Mannervesi ja Margit Suomela . Viikonlopun tuplamitalisti Mannervesi nosti toisella osuudella seuransa mitalikamppailuun Hiidenkiertäjien ja Raja-Karjalan Suunnistajien perässä.

Viestien D60-sarjassa paljon ikävuosien tasoitusta antanut Vakka-Rasti sijoittui seitsemänneksi. Joukkueessa suunnistivat Sirja Karru , Maija Verha ja Kirsi Laine . Sarjaan osallistui 15 joukkuetta.

Vakka-Rastin juhlavuoden tunnelmissa mukava havainto viesteistä oli, että seuran 1970-luvun nuorisovetäjä Stig Heerman on nyt Suomen mestari. Pitkän linjan H80-sarjasta viestivoitto, seurana Rauman Rasti-Lukko.