Ipana-Messissä lapset ja vanhemmat saavat uusia ystäviä

0
Perheet ovat valmistamassa afganistanilaista bolanya Makuja maailmalta-illassa Ipana-Messissä elokuussa.

Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenkaupungin paikallisyhdistyksen ylläpitämässä avoimessa kohtauspaikassa, Ipana-Messissä jatkuu vauva- ja perhekahvilatoiminta. Perhekahviloissa tavataan maanantaina aamupäivinä ja torstaisin illansuussa. Tiistaisin aamupäivällä on vauvakahvilan vuoro.

– Perhe- ja vauvakahviloissa vanhemmat pääsevät juttelemaan muiden, samassa elämäntilanteessa olevien vanhempien kanssa. Kahvilatunnit tarjoavat mukavaa vaihtelua, jos vaikka arkipäivät kuluvat muuten yksin kotona lapsen tai lasten kanssa. Lisäksi aika moni äiti tai isä tietää, miten mukavaa on, kun saa hetken hengähtää ja juoda vaikka kupin kahvia rauhassa, sillä aikaa kun joku toinen pitää lasta silmällä, selvitti Ipana-Messissä ohjaajana toimiva Marja Abudu.

– Ipana-Messi on myös lapsille turvallinen paikka tutustua muihin lapsiin, lisäsi perhetoiminnan ohjaaja Anne-Maija Heilä.

Tämän syksyn uutuus Ipana-Messissä on keskiviikon perhekahvila, joka on osa Leader Ravakan rahoittamaa Lale-hanketta.

– Tämä on monikulttuurisuushanke, missä kehitetään matalan kynnyksen lapsiperhetoimintaa, selvitti MLL:n Varsinais-Suomen piirin perhetoiminnan koordinaattori Johanna Franska.

Tavoitteena on että perheiden arjessa jaksaminen paranee, vertaistuki lisääntyy, sosiaaliset verkostot vahvistuvat ja suomen kielen taito paranee niillä osallistujilla joiden äidinkieli ei ole suomi.

– Eli keskiviikkoisin perhekahvilaan saapuu Vakka-Suomen kansalaisopiston suomen kielen opettaja ja kun vanhempi tai vanhemmat opiskelevat kieltä, niin tänne erikseen palkatut lastenhoitajat keksivät tekemistä lapsille. Olemme tähän työhön löytäneet mukavat, Ukrainasta kotoisin olevat nuoret, tytön ja pojan. Ja tietysti perhekahvilan ohjaajat ovat paikalla, kertoi Marja Abudu.

Keskiviikon perhekahvila avaa ovensa jo kello 14 ja ilta jatkuu kello 19 asti.

– Keskiviikon perhekahvilan yhteydessä meillä on tarjolla perheille myös ilmainen ruokailu. Saamme TYKS Vakka-Suomen sairaalan henkilöstöravintolan lounaalta ylijääneen ruuan ja sen sitten jaamme perhekahvilan asiakkaille, kertoi Abudu.

– Olemme tästä ruokalahjoituksesta todella iloisia. Yhteinen ruokailuhetki on myös mukava tapa tutustua muihin, lisäsi Abudu.

Yhteisen ruokahetken parissa liikuntaan myös Makuja Maailmalta -teemailloissa.

– Kerran kuussa järjestämme keskiviikon perhekahvilan yhteydessä Makuja maailmalta illan. Silloin kokkaamme yhdessä ja syömme yhdessä teemamaan inspiroiman iltapalan. Ruoka on neutraali tapa esitellä muille oman synnyinmaan kulttuuria, totesi Johanna Franska.

– Olemme jo viettäneet illan afganistanilaisen ruoan merkeissä. Tässä kuussa tutustumme ukrainalaiseen ruokaa. Lokakuussa on vuorossa syyrialainen ilta ja marraskuussa maistelemme intialaisen keittiön makuja, luetteli Anne-Maija Heilä.

Makuja maailmalta on osa Lale-hanketta ja kokkikerhon järjestelyissä on mukana Vakka-Suomen kansalaisopisto. Tapahtuma on osallistujille maksuton.

Ipana-Messin viikko-ohjelma ja mahdolliset muutokset löytyy MLL Uusikaupunki facebook -sivuilta