Käätyjärveä kehitetään virkistysalueena – Suunnitelma laaditaan tänä syksynä

0
Käätyjärven ympäristö on suosittua ulkoilualuetta.

Käätyjärven ja Ruokolan järvien ympäristö on suosittua ulkoilualuetta. Kaupunkilaiset ovat toivoneet, että alueelle saataisiin vielä paremmat ulkoilureitit sekä valaistusta. Toiveita on kuultu ja kaupunki on tilannut tarjouskilpailun kautta Ramboll Finland Oy:ta suunnitelman alueen kehittämiseksi virkistysalueena. Tavoitteena on parantaa nykyistä ulkoilureitistöä sekä lisätä käyttömahdollisuuksia mahdollisesti myös uusilla kuntoiluvälineillä.

Kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén kertoo, että Ramboll Finland Oy:lta tilattu suunnitelma valmistuu tämän syksyn aikana.

– Tavoitteena on saada alueelle suunnitelma, joka parantaisi ympärivuotisia ulkoilumahdollisuuksia alueella.

Ruokolan ja Käätyjärven ympäristössä aiotaan parantaa nykyistä reitistöä esimerkiksi leventämällä reittejä sekä tekemällä alueelle esteettömiä osuuksia. Lisäksi järvien ulkoilualueille halutaan lisää valaistusta. Tällä hetkellä järvien rantojen ulkoilureitit ovat talvisin vaarallisia, kun alueella ei ole valoja eikä talvikunnossapitoa.

Arvela-Hellén kertoo, että kuntalaispalautteissa on toivottu paitsi valaistusta myös Hakametsästä Ruokolan järvelle kulkevan silta-alueen parantamista.

Käätyjärven rannalle on rakennettu Hakametsän edustalle leikkipuisto sekä ulkokuntopuisto. Näiden välineistöä on uusittu viime vuosina. Ramboll Finland tekee myös mahdollisista lisättävistä laitteista ehdotuksen.

Arvela-Hellén korostaa, että suunnitelma on vain suunnitelma. Ratkaisut hankinnoista ja töistä tehdään erikseen investointiohjelmassa.

– Mutta mitään investointeja alueelle ei voida tehdä ilman suunnitelmaa.

Hänestä järkevintä olisi toteuttaa Käätyjärven ja Ruokolan järvien ulkoilualueen kehittämissuunnitelmaa pala kerrallaan. Uudistus pitäisi aloittaa reitistön kunnostamisella sekä valaistuksen lisäämisellä.

– Ehkä tähän voitaisiin osoittaa investointirahaa jo ensi vuodelle.

Käätyjärven ja Ruokolan järvien alue on suosittua ulkoilualuetta ympäri vuoden. Kaupunki tekee Käätyjärvelle talvisin ladut sekä luistelualueen. Järvillä näkee paljon kalastajia. Käätyjärvestä on takavuosina suunniteltu karppipuistoa ja Ruokolanjärvestä haukipuistoa. Arvela-Hellén sanoo, että idea on edelleen hyvä, vaikka kalastuspuistot eivät tähän suunnitelmaan kuulu.

KOMMENTTI

Paratiisi keskellä kaupunkiaPakko tunnustaa, että vaikka Uudessakaupungissa kuuluu rakastaa merta, oma rakkaudenkohteeni ovat Ugin pienet järvet, Käätyjärvi ja Ruokola.

Rakkaus alkoi sattumasta. Kun etsimme yli viisi vuotta sitten uutta kotia, se löytyi sattumoisin näitten järvien läheltä. Niin niistä tuli meille arkimaisemaa.

Käätyjärven ja Ruokolanjärven luontoreiteillä nollataan pää työpäivän jälkeen, käydään ihmettelemässä vuoden kiertokulkua, havaitaan, miten maailma muuttuu ja Hakametsän leikkipuistossa kuulee yhä useamman eri kielen iloisen puheensorinan ja että Käätyjärvelle on kerääntynyt pieni vakinainen kalastajaporukka.

Tässä tutussa järvimaisemassa olen kokenut monta mukavaa juttutuokiota, murehtinut murheitani ja ulkoiluttanut koiraa myös tuulen tuivertaessa, kaatosateessa ja palannut kotiin märkänä ja onnellisena, että lähellä kotia on tällainen pieni paratiisi.

Kun alueelle suunnitellaan nyt kunnostusta, toivon hartaasti, että ympäristö jää mahdollisimman luonnonvaraiseksi. Älkää vain päästäkö asfalttikoneita lähelle järviä. Luontoympäristössä pitää kuulla tossujen alta hiekan rapinaa.

Teija Uitto