Kalastajakylän raitilla – Leena Aalto pyörittää Pyhämaan ainoaa ravintolaa

0
Leena Aalto on palvellut Pyhämaan Pirtin asiakkaita lähes kymmenen vuotta.

– Tämä on elämäntapa. Ei sovi laiskalle, kiteyttää Leena Aalto Pyhämaan Pirtin tiskin takaa.

Aalto on ollut tuttu näky Pyhämaan ainoassa ravintolassa kohta kymmenen vuotta. Yrittäjäksi ryhtyminen vuonna 2013 ei ollut lopulta mitenkään ihmeellinen asia.

– Se ei ollut vaikeaa. Mies on ammattikalastaja ja hänellä on kymmenien vuosien kokemus yrittämisestä. Sen kautta oli pohjaa omaan yrittämiseen.

Ravintola-alalle aikoinaan kouluttautunut Aalto työskenteli ennen ravintola- ja majoitustilojen sekä koko tontin ostamista Silja Linella.

– Minulla on hyvät muistot töistä sieltä. Se oli rikasta elämää.

Yhdentoista vuoden aikana hän näki monenlaisia ihmisiä Helsingin-reitillä. Työskentely varustamolla koulutti tulevaa varten.

– Siinä yhtiössä oli helppo vaihtaa tehtävää. Jos ei halunnut olla ravintolassa, voi mennä keittiöön tai tax freehen erilaisiin tehtäviin. Keittiössä tein kaikkea mahdollista, mitä ravintolakeittiö pitää sisällään.

Leena lähti Silja Linelta sopimus kourassaan eli Leenan miehen Vento Aallon silakkatuotteita toimitetaan edelleen varustamolle.

Vento on alkuperäisiä pyhämaalaisia, mutta Leena on kulkenut pidemmän reitin.

– 1975 muutimme vanhempien kanssa Tampereelta Ukiin. 1980 muutin Göteborgiin opiskelemaan ja jäin sinne kymmeneksi vuodeksi.

Leena työskenteli länsinaapurissa hoiva- ja ravintola-alalla, kunnes palasi vuonna 1990 Suomeen ja Pyhämaahan.

Kala näkyy luontevasti paitsi ravintolan ruokalistalla, myös sisustuksessa ja melkein kaikessa Pyhämaan Pirtin toiminnassa.

– Pyhämaa on kalastajakylä. Se on hyvä pohja kaikelle.

Pyhämaanraitin keskellä Aalto on nähnyt kuinka kesäisin paikalle saapuu bussilasteittain ihmisiä tutustumaan nähtävyyksiin ja luontoon.

– Ihmiset ihastuvat tähän kylään ja luontoon. Miten paljon täällä on tapahtumia ja elämää, Aalto maalailee.

Vierailijat ja paikalliset ostavat usein tuliaisia ja tätä puolta myös Aalto haluaa kehittää.

– Yksi keskeneräinen asia on vanha varastotila, jonka haluan laittaa uudelleen. Siihen tulee pieni liiketila omille ja kaikkien muiden paikallistuotteille.

Tila on tarkoitus saada valmiiksi tämän vuoden puolella ja täyteen käyttöön ensi keväänä. Alun perin Aalto oli ajatellut, että tekee vain pientä pintaremonttia, mutta pikku hiljaa lähes kaikki on mennyt uusiksi.

Korona-aikana hän osti myyntivaunun, jonka avulla sai paikattua myyntiä.

Vuosien saatossa Aalto on ruvennut esimerkiksi itse leipomaan ja ylipäätään kuunnellut paljon asiakkaita.

– Saaristolaislounas on aina sunnuntaisin. Otin sen heti, kun avasin ja se on toiminut loistavasti. Se on jotain sellaista, mitä itse odotan, kun johonkin menen.

Kesäisin ravintolassa on vilkasta, mutta kun elokuu vaihtui syyskuuksi, alkoi hiljaisempi aika.

– Lounastajista häviää enemmän kuin puolet kesäaikaan verrattuna, Aalto tunnustaa.

Samalla myös kesätyöntekijät poistuivat ja Aalto jää pyörittämään ravintolaa ja majoitustoimintaa yksin. Ravintola ei ole auki iltaisin, mutta pitopalvelu ja ruoan myynti mukaan paikkaavat.

Pyhämaan Pirtti aloitti viime vuonna kokeilun, joka on osoittautunut suosituksi.

– Myyn litran kalakeittoämpäreitä mukaan ja voi tulla myös oman astian kanssa.

Pirtin viereisessä rakennuksessa on Pirtin Kammari, jossa on juhlittu kaikenlaisia tilaisuuksia ja pidetty kokouksia. Kammarissa on myös saunatilat ja yöpyjiäkin mahtuu.

– Majatalossa on ylhäällä paikat kymmenelle, lain mukaan ei saa enempää ottaa. Alhaalla on tilaa niin paljon kuin haluaa, mutta noin 15:lle on paikat.

Pirtin liiketoiminnan hiljeneminen syksyllä on sovitettu niin, että samalla alkaa markkinakausi. Vento Aalto osallistuu aina viidelle kalamarkkinalle, joista tänä syksynä ovat ohjelmassa Kuopio, Jyväskylä, Helsinki ja Turku. Yleensä hän matkaa myös Poriin, mutta se peruttiin tänä vuonna.

Lomaillakin Aallot ehtivät ja silloin suunnataan joko viikoksi etelään tai koiran kanssa pohjoiseen.

Pyhämaan Pirtti

Yrittäjä: Leena Aalto

Yrittäjänä alalla: lähes 10 vuotta

Perustamisvuosi: 2013

Ala: ravintola- ja matkailuala

Työntekijöiden määrä: sesonkiaikaan useampia

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana vuorossa on Sari Vestilä Pyhämaan kyläkaupasta.