Kaupunkiin ukrainalaisten vastaanottokeskus – Työntekijöiden rekrytointi on käynnissä

0
Uuteenkaupunkiin ei olla avaamassa perinteistä vastaanottokotia, jossa pakolaiset asuisivat ja ruokailisivat. Tänne aukeaa haja-asutusmallilla toimiva vastaanottokoti, joka tarjoaa pakolaisille heidän tarvitsemiaan palveluita.

Helsinkiläinen Medivida Oy on avaamassa Uuteenkaupunkiin Ukrainan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan pyörittää toimintaa perinteisellä vastaanottokeskusmallilla.

Tänne toteutetaan asuntopohjainen haja-asutusmalli, jossa ukrainalaiset asuvat vuokra-asunnoissa ympäri kaupunkia, ja Medivida tuottaa heille vastaanottokeskuksen tarjoamat palvelut asiakaspalvelupisteestä käsin.

– Operaattorina toimimme aina Maahanmuuttoviraston ohjeistuksella ja toimeksiannolla. Maahanmuuttovirasto taas ylläpitää valtakunnallista tilannekuvaa, toteaa sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavan Medividan toimialajohtaja Matias Lustig .

Maahanmuuttoviraston tilannekuvan perusteella on siis tarpeellista, että Uuteenkaupunkiin perustetaan vastaanottokeskus. Kevään jälkeen Uuteenkaupunkiin on kaupungin tietojen mukaan saapunut noin 250 ukrainalaista.

Osa tänne saapuneista on kuitenkin mennyt suoraan maatilamajoitukseen ja asioinut itsenäisesti Maahanmuuttoviraston kautta, joten tarkkaa Ukrainan sotaa Uuteenkaupunkiin paenneiden nuppilukua ei tiedetä. Naapurikunnassa Laitilassa on yli 500 ukrainalaista.

– Uudessakaupungissa ja Laitilassa on Turun ja Salon jälkeen suurimmat ukrainalaiskeskittymät Varsinais-Suomessa. Luvut kuitenkin vaihtelevat, koska Ukrainan sotaa pakenevia saapuu tänne yhä ja osa on jo lähtenyt takaisin kotimaahansa, Uudenkaupungin kaupungin sosiaalipalvelujohtaja Marika Lehtinen kertoo.

Kaupunki on majoittanut ukrainalaisia eri puolella kaupunkia oleviin vuokra-asuntoihin keväästä lähtien. Heitä on myös autettu sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin, tuettu hankinnoissa ja viety Turkuun ja Raisioon hoitamaan paperiasioita. Tämä ei kuitenkaan kuulu kaupungin perustyöhön, eikä tämän tasoiseen pitkäaikaiseen palveluun ole resursseja.

– Medivida hoitaa nämä palvelut jatkossa. Se helpottaa kaupungin aikuissosiaalityön työtaakkaa ja tästä eteenpäin me toimimme Medividan ja Maahanmuuttoviraston yhteistyökumppanina, Lehtinen summaa.

Medivida käynnistää Uudenkaupungin vastaanottokeskuksen toiminnan syyskuun aikana. He siis tuottavat palvelupisteestään vastaanottopalvelut asiakkaille sisältäen ohjaus-, sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Yhteistyö eri tahojen välillä jatkuu tiiviinä myös toiminnan käynnistymisen jälkeen. Yhteistyö on sujunut Uudessakaupungissa erittäin hyvin, Lustig kuvailee.

Medivida on avannut tänä vuonna vastaanottokeskukset Saloon ja Kankaanpäähän. Kankaanpään yksikkö toimii vastaavalla mallilla kuin Uuteenkaupunkiin kaavailtu paikka.

– Teemme asiakaspalvelupisteen Uuteenkaupunkiin hyvien kulkuyhteyksien päähän. Paikan lopullinen sijainti tarkentuu lähiaikoina, Lustig kertoo.

Lustigin mukaan asiakaspalvelupisteeseen ei ainakaan lähtökohtaisesti suunnitella ympärivuorokautista toimintaa.

– Pääpaino toiminnassa on arkisin ja päiväsaikaan, mutta kuitenkin niin, että vastaanottokeskuksen ohjaaja on paikalla myös esimerkiksi ilta-aikoina, Lustig lisää.

Medivida hakee Uudenkaupungin vastaanottokeskukseen parhaillaan johtajaa, jolla on kokonaisvastuu yksikön toiminnasta. Uuteenkaupunkiin haetaan myös vastaanottokeskuksen vastaavaa ohjaajaa sekä neljää ohjaajaa ja kahta sairaan- tai terveydenhoitajaa.

Fakta
Mistä on kyse?

Valtio vastaa pakolaisten vastaanotosta ja siitä syntyvistä kustannuksista.
Maahanmuuttovirasto vastaa uusien vastaanottokeskusten perustamisesta.
Vastaanottokeskusten lisäksi Maahanmuuttovirasto voi perustaa yksityismajoituksen palvelupisteitä.
Näissä itse majoituksensa järjestävät turvapaikan tai tilapäisen suojelun hakijat saavat vastaanottopalveluita.
Näitä ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelut ja vastaanottoraha.
Suuri osa Ukrainasta paenneista on majoittunut Suomessa yksityismajoitukseen.
Lähde: Maahanmuuttovirasto