Kesävaihto on sopiva ensiaskel kohti itsenäistä matkailua

0
Kerttu Vihe ja Alexa Romero De La Vara istuivat keskustassa koulun jälkeen.

Uusikaupunkilainen Kerttu Vihe ja meksikolainen Alexa Romero De La Vara osallistuivat kahden kuukauden pituiseen kesävaihto-ohjelmaan, jossa he tutustuivat toistensa kulttuureihin ja perheisiin. Suomi ja Meksiko eivät olleet nuorten ensimmäiset vaihtoehdot, mutta nyt ohjelman lopussa he kiittelevät hienoista kokemuksistaan ja oppimistaan asioista.

Kesävaihto on usein neljästä kuuteen viikkoa pituinen vaihtojakso. Ohjelmassa noin 14–19-vuotias nuori matkaa maahan, jossa vastassa on toinen vaihtaja ja hänen perheensä. Määrätyn ajan nuori tutustuu uuteen kulttuuriin, minkä jälkeen on aika tuoda toinen vaihtaja tutustumaan omaan arkeen.

Vaihtoon hakemisen prosessi on niin Suomessa kuin Meksikossa vaikea ja pitkä. Hakeminen tapahtuu jo syksyllä ennen seuraavaa kesää, minkä jälkeen edessä on useita haastatteluja ja tapaamisia sekä lappujen täyttämistä ja lupien hakemista.

Alexa Romero De La Varaa potkaisi kuitenkin onni, sillä hän kuuli avautuneesta paikasta ystävänsä äidiltä. Jo kuukauden sisällä hänellä oli liput kädessä. Ennen vaihtoa Romero De La Vara ei tiennyt Suomesta mitään.

– Minulla ei oikein ollut Suomen lisäksi muita vaihtoehtoja. Nyt kun olen täällä, niin olen todella tyytyväinen, että sain tulla. Täällä on kiinnostava kulttuuri ja tämä on kaunis maa.

Erityisesti Romero De La Vara on ihastunut Suomen luontoon, joka hänen kertoman mukaan eroaa täysin Meksikon maisemista.

– Olemme käyneet useissa paikoissa, mutta luulen, että suosikkini on ollut kesämökki. Pidin todella luonnosta siellä. Vaikka Meksiko on hyvin monipuolinen maa, meillä ei ole mitään tämänkaltaista.

Kesämökin lisäksi he ovat tutustuneet lukuisiin muihin paikkoihin, kuten Lokalahteen, Helsinkiin, Turkuun ja Tampereeseen.

Vihe joutui muuttamaan suunnitelmiaan, kun USA:n vaihtopaikat olivat täyttyneet. Hänelle annettiin vaihtoehdoiksi Brasilia ja Meksiko, johon hän päätyi lähtemään kulttuurin ja ihmisten perässä.

Lähtö oli 28.6. ja paluu tasan kuukauden jälkeen. Hänellä oli aluksi paljon pelkoja ja ennakkoluuloja yksin matkustamisesta sekä kohteesta, mutta reissu osoittautui menestykseksi.

– Minulla vaihto meni kokonaisuudessa hirveän hyvin, jopa oudon hyvin. En ole koskaan ollut yksin reissussa, ja oletin pientä kömmäilyä, mutta meni jotenkin tosi hyvin ja kaikki oli odotusten yläpuolella. Mikään ei ollut pettymys ja aina sai miettiä, että ’jee uusi päivä, mitäköhän tänään näkee’.

Hän rakastui kaikesta kulttuuriin ja ympäristöön. Erityisesti mieleen painui kuitenkin host-perhe, jonka kanssa Viheellä klikkasi heti. He olivat myös keksineet paljon ohjelmaa reissun ajaksi ja varmistaneet reissun onnistumisen.

Molemmat suosittelisivat kesävaihtoa kaikille. He kehittivät englannin kielen taitojaan ja tutustuivat täysin uuteen kulttuuriin, minkä lisäksi he saivat toisistaan uuden ystävän.

– Itse koin, etten ollut valmis lähtemään vuodeksi vaihtoon monesta syystä, kuten perheen ja ystävien ja opiskelujen takia. Kesä ja kuukausi olivat juuri sopivia, että pääsi tutustumaan kulttuuriin ja kehittämään englannin kieltä, mutta ei ehtinyt tulla hirveä koti-ikävä sinä aikana, Vihe pohtii.

Romero De La Vara kertoo kokemuksen olleen rikas ja opettavainen. Hän suosittelee kesävaihtoa kaikille, ja aikoo itsekin varmasti lähteä uudestaan pidemmäksi aikaa vaihtoon. Seuraavina kohteinaan hänellä on ranskankieliset maat.

Iines Toivonen

lisäys: Kesävaihto-ohjelman järjestäjä on Suomen Rotaryn nuorisovaihto ja paikallinen Rotaryklubi eli Uusikaupunki.