Kirjaston lukuvinkkejä – Katse Pohjolaan: mitä dekkarit kertovat naapureista?

0
Kirjaston syyskuun lukuvinkeissä seikkaillaan Ruotsissa.

Uudenkaupungin kirjaston lukuvinkeissä suositellaan tällä kertaa dekkareita, joissa seikkaillaan Ruotsissa

Thomas Engström ja Margit Richert (2022): Nattavaara.

Kirjailijaparin luoma dystopia Nordmarkista, Ruotsista irtaantuneesta tasavallasta, jossa katastrofien, pandemian ja sotien jälkeen vallitsevat rosvojoukot ja orjuus.

Milka Hakkarainen (2022): Maa kauhein isien.

Suomalaistaustaiset poliisi Jani Peranto ja true crime -kirjailija Rosa Riemunen setvivät Gävlen suomalaismafiaa, jota johtaa Marsalkka alias Marjukka, jonka mukaan ”Rehellisyys ei siis koskaan peri maata. Ei, se luovuttaa maansa vapaaehtoisesti toisille.” Kuitenkaan mikään ei ole Ruotsissakaan sitä miltä ensiksi näyttää.

Milka Hakkarainen (2021): Ei verta rantaa rakkampaa.

Rosa Riemunen löytää Skutskärin rannasta natsikultaa, jonka jäljet ulottuvat Kemijärvelle, Jani Perannon Otto-ukkiin, entiseen Ss-upseeriin. Menneisyyden paljastumista edeltää kolme ruotsinsuomalaista ruumista ja paljon saunomista.

Liza Marklund (2022): Napapiiri.

Norrbottenin Stenträskin tyttöjen Lukupiiristä kuoli melkein 40 vuotta sitten yksi. Paikkakunnalle jäänyt, poliisiasemalla työskentelevä Carina joutuu kohtaamaan menneisyytensä ja avaamaan kuulustelupöytäkirjat vuodelta 1980, kun siltatyömaalta löytyy päätön naisen ruumis. Muut lukupiiriläiset tekivät ratkaisunsa ja lähtivät pois sinä kesänä, mutta vasta joulukirkossa paljastuu kuka oikeastaan silta-arkkuun joutunut oli.

Jaakko Melentjeff (2021): Jos et valvo.

Kirjakriitikko on kuollut niin Tampereella, Tukholmassa kuin Frankfurtissakin. Poliisit Paula Korhonen, Kalle Nordin ja Henri Moilanen löytävät insuliinisurmaajan jäljet kolmesta tapauksesta, joita yhdistää myös ankarasti kirjoitettu kritiikki Maja Weber -salanimellä tehdyistä kirjoista. Asioita sotkevat Tukholmassa innokas rikosreportteri ja peliongelmainen poliisikollega. Tukholmassa sattunut lukupiiriläisen surma insuliinipiikillä on samanlainen kuin tamperelaisen toimittajan kuolinsyy. Poliisit Paula Korhonen ja Kalle Nordin setvivät rikosvyyhteä kummassakin kaupungissa omien sotkujensa ohella.

Uudenkaupungin pääkirjaston tämän kuun lukuvinkit kokosi informaatikko Sari Levón.