Koneen ja ihmisen yhteistyötä

0
Näyttämö-Keittiöiden henkilökunnasta ryhmäkuvaan ehtivät toimitusjohtaja Ville Ruoholan (vas.) ohella Susanna Salminen, Piia Salminen ja Juha Julin.

Harvoin tulee ajatelleeksi kuinka monen työvaiheen läpi keittiön kaappi kulkee ennen kuin sen voi täyttää muumimukeilla tai kattiloilla.

– Työ on paljon haastavampaa ja monipuolisempaa kuin vaikka kaksikymmentä vuotta sitten, Näyttämö-Keittiöiden toimitusjohtaja Ville Ruohola sanoo.

Ensimmäisessä työvaiheessa levy paloitellaan cnc-jyrsimellä ja samalla kone tekee siihen tarvittavat rei’itykset. Seuraavassa vaiheessa reunat listoitetaan.

– Meidän uusi investointimme on uudentyyppinen reunalistoituskone, Ruohola kertoo vasta juuri ennen koronaa kehitellystä laitteesta.

– Tämä on todella uutta tekniikkaa. Tekniikka on ollut markkinoilla vasta muutaman vuoden ja tämä on toinen laite Suomessa.

Laite kiinnittää levyn reunoihin reunalistan polyuretaaniliimalla täysin uudenlaisella menetelmällä, jonka ansioista sauma on lähes huomaamaton, mutta erittäin kestävä. Kolmannessa vaiheessa levyihin laitetaan poratapit kasausta varten.

Tämän jälkeen valmiit osat siirretään kokoonpanovaiheeseen, jossa Piia Salminen asettaa rungon osat yhteen ja siirtää kokonaisuuden kokoonpanopuristimeen. Pian koossa on runko, johon tarvitaan vielä laatikot.

Laatikot kootaan automaattipuristimessa, jonka jälkeen ne kiinnitetään valmiiseen runkoon.

Kun runko on varusteltu ja ovet asennettu paikoilleen, tuote on valmis pakattavaksi ja lähtee matkaan asiakkaalle.

– Kun kaikki on hyvin suunniteltu, työ on sujuvaa, toimituksista ja logistiikasta vastaava Piia Salminen kuvailee.

Näyttämö-Keittiöt eroaa monesta muusta alan yrityksestä siinä, että keittiö- ja kylpyhuonekalusteet suunnitellaan, valmistetaan ja asennetaan mittatilaustyönä.

– Meillä on omaa tuotantoa, jossa satsaamme paljon laatuun ja käytännöllisyyteen, myynnistä vastaava Susanna Salminen kuvailee.

Asiakkaat lähestyvät usein Näyttämö-Keittiöitä omat suunnitelmat mielessään. Vanhojen talojenkin tarpeisiin löytyy ratkaisut.

– Tapauskohtaisesti katsotaan. Meillä on oma maalaamo, missä saadaan mitä sävyjä tahansa, Salminen kertoo.

Vaaleat ja tummat sävyt ovat pitkään olleet suosiossa, mutta näyttelytilassa esillä olevat värikkäät kaapinovet osoittavat, että muitakin värejä tarvitaan.

Ruohola tekee aina mallikappaleen jokaisesta tilatusta väristä, joten kaikkia niitä löytyy ainakin jostain kodista.

Pitkään alalla toiminut Ruohola haluaa yhä oppia uutta ja palaa pian koulunpenkillekin hankkimaan lisäoppia vaatimusten kasvaessa.

– Vaikka minulla on pitkä kokemus ja maalaan itse kaikki tuotteet, tarvitaan lisää tietoa tuotteiden kehittyessä, Ruohola huomauttaa.

Tuotekehittelyssä halutaan satsata hyväksi havaittuihin tuotteisiin.

– Polyuretaanimaalit ovat kestävämpiä kuin tavalliset maalit. Ne kestävät kosteuden ja kulumisen hyvin, mutta pintakäsittely on haastavampaa, Ruohola kertoo.

Keittiön ja kylpyhuoneen altaat valmistuvat yhä useammin Hi-Macs-materiaalista.

– Se on tulevaisuuden tuote, jonka ainesosat tulevat suureksi osaksi kierrätyksen kautta.

Yritys luottaa niin paljon kotimaiseen laatuun kuin mahdollista. Lastulevyt tulevat kotimaasta, mutta metalliosat kuten helat Saksasta, Itävallasta tai Sveitsistä.

– Pyritään jatkuvuuteen tavarantoimittajien kanssa. Toimitusvaikeuksien takia levyjä on tällä hetkellä tavallista enemmän varastossa, sillä välillä näytti siltä, että tavara loppuu kesken.

Keittiön sisustuksessa pitää ottaa huomioon näyttävyyden lisäksi toimivuus.

– Pienkoneet halutaan piiloon mahdollisimman paljon, jos on avokeittiö, Susanna Salminen sanoo.

Asuntomessuilla Ruohola huomasi, että keittiösaarekkeiden aika ei todellakaan ole ohi ja keittiö on ylipäätään useammin samaa tilaa olohuoneen kanssa.

Piia Salminen havaitsi koronan aikana, että ihmiset kiinnittivät enemmän huomiota kodin sisustamiseen ja remontointiin.

– Matkustamisen oltua vähäisempää, satsattiin enemmän kodin kunnostamiseen.

Nyt tilanne on kääntynyt toiseen suuntaan, johtuen myös kustannustason selkeästä noususta.

Ukin Kalusteen nimellä vuonna 1994 perustettu Näyttämö-Keittiöt työllistää viisi omaa työntekijää ja alihankkijat tarpeen mukaan.

– Käytännössä työllistämme 7–8 ihmistä, Ruohola kertoo.

Kun yritys perustettiin, käytössä oli noin 300 neliön tilat. Nyt käytössä on 1500 neliötä.

Näyttämö-Keittiöt on ollut jo viitisen vuotta aputoiminimenä ja noin vuosi sitten siitä tuli yrityksen virallinen nimi.