Koronan ilmaantuvuus laskee – Sairaaloissa yhä maskisuositus

0

Koronaviruksen ilmaantuvuus on nyt kuluvan vuoden alimmalla tasolla Varsinais-Suomessa. Tautia esiintyy silti runsaasti verrattuna aikaan ennen omikronvarianttien ilmestymistä. Sairaalahoidon tarve on alkanut pienentyä elo–syyskuun vaihteessa.

– Kesän epidemia on rauhoittunut ja sitä mahdollista uutta epidemia-aaltoa, jota odotimme koulujen alkamisen myötä, ei onneksi tullutkaan, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila sanoo.

Varsinais-Suomessa taudin kahden viikon ilmaantuvuus 100 000 henkilöä kohden on THL:n mukaan 176, kuukausi sitten vastaava luku oli noin 400.

Tyksissä on tällä hetkellä hoidossa 14 koronaviruksen suhteen positiivista potilasta, joista kahdella kolmesta on korona lisälöydöksenä.

– Olemme pikkuhiljaa siirtymässä kohti normaalioloja sairaalassa, kuten esimerkiksi sallimalla työelämään tutustumista ja muuta sellaista toimintaa, jota oli ennen koronaa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Tyksin sairaaloissa henkilökunta ja potilaat käyttävät kirurgista suu-nenäsuojainta kaikissa potilaskontakteissa ja sairaalan hoitotiloissa, kuten poliklinikoiden odotusauloissa, röntgenissä, laboratoriossa, muissa tutkimustiloissa ja osastoilla.

– Vahvasti suosittelemme, ja toivomme, että vierailijat käyttäisivät maskia sairaalassa, koska haluamme ehkäistä koronavirustartuntoja sairaalaympäristössä, jossa on paljon vakavalle koronavirustaudille alttiita henkilöitä, Mikko Pietilä sanoo.

Maskin käyttöä suositellaan Varsinais-Suomessa edelleen henkilökunnalle ja vierailijoille terveydenhuollon kaikissa muissakin toimipisteissä, kuten terveyskeskuksissa, ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa sekä vammaispalveluiden hoitoyksiköissä.

Maskia suositellaan myös iäkkäiden ja riskiryhmään kuuluvien laitos- ja kotihoidossa sekä tarvittaessa myös sosiaalityössä.