Kotimaista ruokaa arvostetaan

0

Syyskuussa vietetään monenlaisia ruokaan liittyviä teemapäiviä ja -viikkoja. Viime viikon sunnuntaina oli suomalaisen ruoan päivä ja tänään lauantaina on Osta tilalta! -lähiruokapäivä. Ensi viikolla puolestaan vietetään leipäviikkoa sekä hävikkiviikkoa.

Lähiruokapäivän ideana on esitellä mistä ruoka tulee, mitä maatiloilla tapahtuu ja millaisia ovat maaseudun erilaiset yrittäjät. Päivään eivät osallistu vain maatilat, vaan esimerkiksi pienpanimot, hunajantuottajat ja riistayhdistykset. Mukana on myös lähiruokapuoteja, kahviloita ja matkailupalveluita.

Päivä jatkaa samaa teemaa, mitä suomalaisen ruoan päivä viime viikolla. Silloin kehotettiin suosimaan kotimaisia tuotteita, joiden raaka-aineet ja työ tulevat omasta maasta.

Puinnit alkavat olla ainakin eteläisessä Suomessa hyvällä mallilla, joten 12.–18.9. vietettävä leipäviikko tulee hyvää saumaan. Myös ensi viikon yhtenä teemana on kertoa, mistä leipä tulee ruokapöytään.

Taloustutkimuksen vuosittaisen kyselyn mukaan kotimaisen ruoan arvostus on ollut nousussa vuodesta 2013 lähtien. Suomalaiset kokevat tärkeäksi sen, että elintarvikkeet voidaan jäljittää maatilalle saakka.

Epävarman maailmantilanteen keskellä kotimaisen ruoan saaminen ei ole itsestään selvää. Hintojen noustessa moni tila on vaikeuksissa, joten nyt jos koskaan niitä pitäisi tukea ja paras tapa on suosia varmasti kotimaisia tuotteita.

Hävikkiviikko on nyt myös ajankohtaisempi kuin koskaan, kun elinkustannukset muuten nousevat. Samalla kun ajattelee omaa kukkaroaan, ajattelee myös ympäristöä, kun välttää hävikkiä.

Hävikkiviikolle sopivasti Uudenkaupungin yhtenäiskoulussa aloitetaan ylijäämäruoan jako maanantaina.

Kaikki teemapäivät eivät ole niin vakavia. Tiesitkö esimerkiksi, että 4.10. vietetään korvapuustipäivää? Kolme päivää aiemmin on kansainvälinen kahvipäivä, vaikka Suomessa tuota voitaisiin juhlia ihan joka päivä.

Risto-Matti Kärki