Länsi-Suomen sote-valmiuskeskus perustettu

0

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus päätti tiistaina Länsi-Suomen sote-valmiuskeskuksen perustamisesta. Länsi-Suomen yhteistyöalue kattaa Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan ja Pohjanmaan hyvinvointialueet.

Samassa yhteydessä hallitus hyväksyi suunnitelman sote-valmiuskeskuksen tilojen viimeistelystä ja rahoituksesta niin, että toiminta aloitetaan aikataulun mukaisesti vuoden loppuun mennessä. Valmiuskeskukseen liittyen perustettiin kolme valmiusasiantuntijan virkaa ja yksi valmiusylilääkärin virka. Virat tulevat avoimeen hakuun.

Päätös liittyy siihen, että jokaisella hyvinvointialueella tulee olla alueensa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tilannekuvaa keräävä, ylläpitävä ja analysoiva tilannekeskus. Yliopistollisilla hyvinvointialueilla, kuten Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on oltava sosiaali- ja terveydenhuollon valmiuskeskus.

Sote-valmiuskeskukset keräävät, ylläpitävät ja analysoivat yhteistyöalueensa tilannekeskuksien välittämää tilannekuvaa ja toimivat keskenään verkottuneesti yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Keskuksia on Suomessa viisi, ja ne toimivat verkottuneesti muiden viranomaisten tilanne- ja johtokeskusten kanssa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on hakenut Länsi-Suomen sote-valmiuskeskuksen perustamiseen rahoitusta. Hankkeen arvioidut kustannukset ovat 677 000 euroa, josta arvioidaan saatavan Sosiaali- ja terveysministeriöltä avustuksena noin 500 000 euroa.