Lauantailautanen: Kirjailijan voileipä

0
Hans Christian Andersenin mukaan on nimetty smörrebröd, jonka päällyksenä on maksapateeta ja pekonia.

Sadut alkavat yleensä sanoilla “olipa kerran”. Näin alkavat myös kuuluisan tanskalaisen lastenkirjailijan Hans Christian Andersenin (1805–1875) sadut, jotka lukeutuvat maailman eniten käännettyyn kaunokirjallisuuteen.

Kirjailijan lapsuus oli köyhyyden värittämä, mutta isoäidin mukana Hans pääsi paikallisen sairaalan puutarhaan hoitamaan kukkia ja puistoa. Sairaalan alueella hän pääsi kuulemaan toipilaiden karuja tarinoita, joista hän on ammentanut myöhemmin tarinoihinsa.

Murrosikäisenä Hans otti ja lähti kotikaupungistaan kohti Kööpenhaminaa tavoitellakseen kuuluisuutta ja mainetta. Saatesanoiksi hän sanoi äidilleen: ensin on koettava kovia, jotta voi saavuttaa mainetta.

Andersenin saduista aikaamme sopii klassikkosatu rumasta ankanpojasta, joka on erilainen kuin muut, ruma ja oudon näköinen. Pientä ankanpoikaa pilkataan erilaisuutensa vuoksi ja jätetään ryhmän ulkopuolelle. Yksinäisyys ja arkuus vaivaa pientä poikasta. Sadun lopussa ankanpoikasesta on kasvanut kaunis joutsen.

Ankanpoikanen opettaa suvaitsevaisuutta. Jokainen on erilainen omalla ainutlaatuisella tavallaan.

Satujen lisäksi Andersen kirjoitti romaaneja, näytelmiä, oopperoita, runoja, matkakertomuksia ja omaelämäkertoja. Lisäksi hän piti päiväkirjaa, josta on selvinnyt, että hän oli suuri leikkeleiden ystävä. Tanskassa on hänelle nimetty smörrebröd, jonka päällyksenä on maksapateeta ja pekonia.

Kuten kunnon saduissa aina, paha saa palkkansa, hyvyys voittaa ja sen pituinen se.

Tanskalainen voileipä


Broilerinmaksamousse:

2 tl konjakkia tai calvadosta

300 g broilerinmaksaa

voita

tuoretta timjamia

suolaa

mustapippuria

1 omena pieninä kuutioina

1 dl vispautuvaa kermaa

Sulata pakastettu broilerinmaksa jääkaapissa hitaasti.

Ennen paistamista kuivaa broilerinmaksat huolella. Sulata voi pannulla ja lisää mukaan muutama oksa timjamia. Paista maksapalat kypsiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna palojen jäähtyä.

Pehmennä omenakuutioita hetki voissa paistinpannulla.

Jauha jäähtyneet maksapalat tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Kääntele omenakuutiot mukaan.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kermavaahtoa maksaseokseen vähitellen ja kääntele varovasti. Maistele sopivaksi ja lisää tilkka alkoholia mukaan.

Lisäksi:

1 viipale hyvää leipää

voita

2–3 siivua rapeaksi paistettua pekonia

haudutettua sipulia

Rakenna voileipä seuraavasti:

Voitele leipäsiivu voilla. Asettele kahden ruokalusikan avulla maksamoussea leivälle. Paahda pekonisiivut rapeiksi pannulla. Puhdista pannu ja lisää pannulle nokare voita, jossa voit paahtaa sipulirenkaita. Koristele leipä pekonilla, sipulirenkailla ja tuoreella timjamilla.

Tanskan mallin mukaan tarjoile oluen kera ja snapsikin saattaa olla paikallaan.

Tiina Perähannu-Silvola