Lauantailautanen: Satakuntalainen ehtoollinen

0
Satakuntalaiseen ehtoolliseen voi kuulua vaikkapa piimäjuusto, leipä ja kirsikkahillo.

Kesälomalla on taas tullut oltua porilaisessa kielikylvyssä, joten porin murre kuuluu puheessani hetken aikaa varsin hyvin. Joten an ko mää kerron sulle satakuntalaisesta kummallisuudesta, ehtoollisesta, jota ennen vanhaan nautittiin.

Satakunnassa iltaa on ehtoo, joten iltaruoka ei ollut nimeltään illallinen, vaan ehtoollinen. Lähes hartaan tunnelman luova ehtoollinen oli loppujen lopuksi viikonloppuna tarjottu ruoka raskaan työn ja saunan jälkeen.

Ehtooruoka oli usein puuroa tai velliä. Lisäksi tarjolla saattoi olla leipää ja silakkaa, piimää ja maitoa. Myös sallatti, eli rosolli, kuului ympäri vuoden ehtoolliselle.

Talon varallisuuden mukaan pöytään lisättiin liharuokia ja eri tavoin valmistettua kalaa ja pian ollaankin siinä vaiheessa, että ehtoollisen tarjonta vastaa satakuntalaista pitopöytää.

Satakuntalaisia pitoruokia ovat olleet ja ovat edelleen sallatin lisäksi erilaiset laatikot, ohrankryynivelli ja rusinasoppa, erilaiset marinoidut kalat, tuhdit lihakastikkeet, vehnäinen kakko, Euran rinkilät ja munajuusto, eli piimäjuusto.

Mullo tapan ain sillo tällö koittaa jottai uut resäftii, jote täsä on:

Muna- eli piimäjuusto


3 l täysmaitoa

1 l piimää

8 kananmunaa

2 rkl suolaa

Riko kananmunat kulhoon, lisää mukaan piimä ja suola. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaa seosta.

Kuumenna maito kiehuvaksi.

Nosta kattila pois levyltä ja sekoita kuuman maidon joukkoon piimä-kananmunaseos.

Nosta kattila takaisin levylle ja kuumenna seos uudelleen kiehuvaksi. Anna seoksen pulpahtaa muutaman kerran, mutta älä enää keitä. Nosta kattila pois levyltä. Juustomassaa alkaa vähitellen nousta pintaan. Anna seoksen levätä sekoittamatta puolen tunnin ajan.

Jos käytät puista juustokehää, kastele se ensin kylmässä vedessä. Vuoraa juustokehä tiiviillä, kylmällä vedellä huuhdellulla sideharsoliinalla.

Aloita juustomassan kerääminen juustokehään. Painele massaa kevyesti. Anna massan seistä huoneenlämmössä noin puoli tuntia ja siirrä sitten kylmään aluslautasineen. Heraa valuu pitkään.

Jos haluat juustosta tiiviin, laita paino juustomassan päälle. Ilman painoa juustosta tulee kuohkeampaa.

Annos on aika runsas, joten vuorasin lisäksi pienen siivilän sideharsolla ja keräsin siihen pikkujuuston.

Anna jäähtyä jääkaapissa. Juuston voi syödä sellaisenaan tai paistettuna.

Kun juuston teon oppii, voi panostaa puiseen kauniiseen juustomuottiin ja aloittaa maustamisen kokeilut.

Juusto on itsessään neutraalin makuista, mutta makua saa erilaisilla mausteilla, sopivia ovat esimerkiksi chilihiput ja erilaiset yrtit, kuten ruohosipuli.

Tai sitten voi panostaa juuston kanssa tarjottavaan hilloon. Kirsikkahillon kanssa ei voi epäonnistua.

Tiina Perähannu-Silvola