Mikä on Euroopan tilanne nyt

0

Tiedotustoiminta on nykypäivänä valtavaa informaatioähkyä. Yksityinen kansalainen on tässä yhteydessä hämmentynyt, kun suuret uutiset, Englannin kuningattaren Elisabethin yllättävä poismeno, Ruotsin vaalit ja energian puute, sähkön hinta ja inflaatio ovat uutisten pääaiheet.

Ukrainan sota on kuitenkin keskiössä. Meidän ei tässä sekamelskassa pidä unohtaa Ukrainaa, joka kuitenkin on pärjännyt tähän asti. Mutta Ukrainan menetykset ovat olleet suuret, esimerkiksi maan sisäisten siirtolaisten määrä on kuulemma neljä-viisi miljoonaa, ja lisäksi sodan kaikki suuret rasitukset.

Hyökkääjällä, Venäjällä, on myös ollut suuret menetykset, mutta tästä ei pitäisi tehdä pikaisia päätelmiä. Venäjä on aina historiassa suurista tappioistaan huolimatta nopeasti rakentanut armeijansa uudelleen kansan elinolojen kustannuksella.

Toisen maailmansodan aikana Stalin antoi marsalkka Zukoville Berliinin valtauksessa luvan, että elävää ja elotonta materiaa ei tarvitse säästää. Zukovilla oli suuret huollon ongelmat ja suuret omat tappiot.

Mikä on ollut Putinin ohje komentajille.

Ukrainan sota on muuttunut sissisodaksi. Sotahistoriassa sissisota on aina kääntynyt heikomman osapuolen voitoksi.

Rikas Saksa on säästänyt puolustusmenojaan niin, että Saksa on nyt sotilaallisesti puolustuskyvytön eikä voi paljon Ukrainaa auttaa aseavulla.

Köyhä Suomi on sekaantunut Saksan kanssa tyhmiin kauppoihin energiassa ja pelkän ilman ostamisessa. Seurauksena on 10–15 miljardin lasku Suomen kansantaloudelle. Miljardi on tuhannen miljoonaa. Summa on sen verran suuri, että se on mainitsemisen arvoinen.

Köyhä Puola on rakentanut puolustustaan Venäjän uhkaa vastaan. Ironia tässä asiassa on se, että Puola on nyt Saksan kilpi Venäjää vastaan.

Puola on myös ollut suurin Ukrainan pakolaisten auttaja ja joidenkin tietojen mukaan Puola on ollut USA:n jälkeen Ukrainan suurin auttaja aseiden toimittamisessa. Puola on muun muassa antanut kaksisataa modernia taistelupanssarivaunua Ukrainalle.

Sotilaallisesti heikosti puolustuskykyinen EU on ideologisista syistä monta kertaa rangaissut Puolaa. Maallistunut EU ja katolinen Puola ovat henkisesti kaukana toisistaan.

Ukraina taistelee Euroopan puolesta.

Ukrainaa on edelleen jaksettava auttaa.

Kauno Pietilä

Kalanti