Milloin juna tulee?

0

Lähijunien startti viivästyy, uutisoi Turun Sanomat näyttävästi tiistaina. Juttu perustui Väyläviraston projektipäällikkö Erkki Mäkelän arvioon, että Turku – Uusikaupunki -radan peruskorjaus valmistuu vasta 2026 tai 2027 ja lähijunaliikenne kannattaa käynnistää vasta sen jälkeen. Suomen Lähijunat Oy on suunnitellut liikenteen käynnistämistä jo talvella 2024–2025.

Mäkelä varoitteli radan korjausaikataulusta jo viime keväänä Uudenkaupungin Sanomien haastattelussa (26.4.). Jo silloin Suomen Lähijunat Oy:n asiantuntijana toimiva Antero Alku totesi, että lähijunaliikenne ei vaadi radan peruskorjausta, vaan liikenteen voi käynnistää jo sitä ennen. Lähijunaliikenne tarvitsee vain laiturit, joista matkustajat voivat nousta junaan. Tämän saman Alku toteaa jälleen uudessa haastattelussa tässä lehdessä.

Turun Sanomien jutusta saa kuvan, että Uudenkaupungin radan kunnostus onkin luultua työläämpi urakka. Näin ei ole, koska Väyläviraston projektipäällikkö Erkki Mäkelä osasi ennustaa peruskorjauksen valmistumisajan jo ennen kuin perusparannuksen suunnittelu edes alkoi. Väylävirastolla on siis ollut tieto radan kunnosta.

Hämmennystä herättää myös, että Mäkelä ehdottaa lähijunapilottia radalla ennen perusparannusta. Onko kyse siis vain siitä, että radan parannustyöt haluttaisiin tehdä kaikessa rauhassa, ilman henkilöjunaliikennettä?

Lähijunaliikenne ei herätä kovin suurta innostusta, jos ei tiedetä, alkaako lähijunaliikenne 2024 vai vasta 2027. Tämä tilanne vaikeuttaa Suomen Lähijunat Oy:n rahoituksen hankintaa sekä radanvarsikuntien lähtöä mukaan hankkeeseen.

Peli pitäisi puhaltaa nyt poikki ja istuttaa Väyläviraston, liikenne- ja viestintäministeriön ja Suomen Lähijunat Oy:n edustajat saman pöydän ääreen, jotta lähijunan starttivuosi ratkeaisi.

Teija Uitto