Mistä energiaa?

0

Parin viime vuoden aikana olen saanut pysähtynyt toistuvasti yhden tärkeän asian äärelle. Kun olen tutkinut aihetta lähemmin, olen huomannut, kuinka keskeisestä asiasta ihmisen elämässä onkaan kysymys. Oletko sinä pysähtynyt miettimään, mikä pitää sinut keskittyneenä ja antaa sinulle energiaa ponnistella? Oletko kohdannut elämässäsi epämukavuuden tunnetta, eikä se ole haitannut sinua lainkaan? Oletko lyönyt päätäsi seinään oikein kunnolla, eikä se ole lannistanut sinua ollenkaan?

Suomella menee tällä hetkellä hyvin joukkueurheilulajeissa. Koripallo, jääkiekko, mitä näitä nyt on. On ollut ihailtavaa seurata, kuinka yhtenäisesti joukkue toimii päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen saavuttaakseen yhteisen tavoitteensa. Yhteinen päämäärä pitää joukkueen keskittyneenä ja keskinäinen vahva vuorovaikutus antaa energiaa ponnistella. Joukkueen on pitänyt kohdata epämukavuuden tunnetta, varsinkin häviön kohdatessa, eikä se ole lannistunut vahvaa joukkuetta lainkaan.

Nyt varmasti moni arvaa, että tämä tärkeä asia, josta kirjoitan, on motivaatio ja erityisesti sisäinen motivaatio. Motivaatio on yksi tärkeimmistä tunteista jokaisen ihmisen elämässä. Vahvimman motivaation lähde löytyy meistä jokaisesta itsestämme. Heli Koppelo on kirjoittanut artikkelissaan, että taidot on opittavissa ja kokemusta kertyy kaikille ajan myötä, mutta motivaatiota ei noin vain siirretä ihmiseltä toiselle. Koppelo jatkaa, että motivaatiota voi kuitenkin etsiä niin yksin kuin yhdessä. Kestävintä on kuitenkin sisäinen motivaatio, joka nousee jokaisen ihmisen omista arvoista ja tavoitteista.

Muusikot ja urheilijat lienevät hyvät esimerkit siitä, että motivoitunut ihminen voi päästä huikeisiin suorituksiin. Tuhansia yrityksiä ja erehdyksiä, päätä seinään, uudelleen, kompastellen, välillä onnistuen. Laitilan kaupungin tämän kuluvan valtuustokauden strategiassa on arvo ”Munauskin voi olla mahdollisuus”. Tämä tärkeä arvo mahdollistaa rohkean kokeilukulttuurin, eikä yhtään haittaa, että epäonnistuu, koska se kuuluu prosessiin.

Minulla on ollut upea mahdollisuus harrastaa musiikkia hyvin nuoresta alkaen, ensin musiikkileikkikoulussa, josta pääsin suoraan piano-oppilaaksi konservatorioon. Piano-opintojen kanssa samoihin aikoihin aloitin poikakuorossa laulamisen. Merkittäviä ja ehkä käänteentekeviä aloituksia nuoren elämässä, joiden arvon on ymmärtänyt vasta myöhemmin. Kuorossa opitaan toimimaan yhdessä, monella eri tasolla. Kuorolaulussa pitää jatkuvasti olla antennit auki, muita on kuunneltava, jotta kuoro alkaisi soimaan yhdessä. Musiikillisten taitojen lisäksi kehittyy laulajien sosiaaliset taidot. Yhteisten tavoitteiden eteen ponnisteleminen luo me-henkeä ja kehittää pitkäjänteisyyttä. Poikakuorossa kehittyy musiikillisten ja sosiaalisten taitojen lisäksi myös yhteiskunnalliset taidot. Konsertoiminen niin kotimaassa kuin ulkomailla ovat otollisia hetkiä oppia hyviä käytöstapoja, pukeutumista ja ottamaan toisia huomioon. Tutkimuksin on todettu, että kuorolaulajilla on parempi muisti ja että kuorolaulu pidentää ikää, tekee kuorolaulajista virkeämpiä ihmisiä. Yhdysvalloissa on taannoin tehty tutkimus, jossa syljestä otettiin vasta-ainetesti ennen ja jälkeen kuoroharjoituksien. Tässä tutkimuksessa todettiin, että kuoroharjoitusten aikana vasta-aineiden määrä oli lisääntynyt. Kuorolaulu pitää siis terveenä. Kuorolaulu on oivallinen esimerkki sisäisestä motivaatiosta.

Kaikki eivät kuitenkaan motivoidu samoista asioista tai edes samalla tavalla, kirjoittaa Heli Koppelo. On hyväksyttävä se, että kun yhden motivaatio näkyy kauas säteilevänä innostuksena, niin toisen motivaatio palaa pienemmällä liekillä. Tyylejä on monia, eikä yksi ole toista parempi. Lisäksi on hyvä huomata, että motivoitumisen kohde vaihtelee. Toista motivoi uralla eteneminen, riskien ottaminen, toinen pitäytyy yhdessä työpaikassa useampia vuosia, jopa vuosikymmeniä. Jotkut ovat luotu esiintymään, toinen motivoituu toisten tukemisesta. On hyvä oppia tunnistamaan omat motivaation lähteet, kuunnella omaa sisäistä ääntään ja kulkea niitä kohti.

Motivaatiota on mahdollista oppia vahvistamaan, mikäli motivaationpuute vaivaa. Tällöin itselleen on hyvä selvittää, mitkä asiat ovat tekemisen arvoisia ja millä tavalla niitä haluaa tehdä. Me ihmiset kun olemme luonnostamme uteliaita, etsimme elämyksiä ja meillä kaikilla on erilaisia tavoitteita. Kyky sisäiseen motivaatioon on ihmisen perusominaisuus. Se löytyy meistä jokaisesta.

Jussi Kauranen

Vakka-Suomen musiikkiopiston rehtori