Mukana kaupunkilaisten arjessa

0
Ansiomerkki on osoitus arvokkaasta työstä kaupungin hyväksi, Atso Vainio kiitti puheessaan.

Kuntaliitto on tänäkin vuonna muistanut kaupunkimme työntekijöitä ja toimihenkilöitä ansiomerkein. Kultainen ansiomerkki myönnettiin 39:lle, hopeinen 47:lle ja pronssinen yhdelletoista henkilölle. Merkit jaettiin kaupungin vuosijuhlassa perjantaina. Tilaisuudessa luovutettiin myös tasavallan presidentin jo aiemmin myöntämät ansiomerkit.

Kaupunginjohtaja Atso Vainio kiitti ansiomerkkien saajia siitä työstä, jota nämä ovat kaupungin ja sen asukkaiden eteen tehneet. Jokainen on antanut merkittävän panoksensa sen eteen, että täällä olisi ihmisen hyvä asua, käydä koulua, tehdä työtä ja elää laadukasta elämää.

Vainio nosti esille kaupungin roolin palvelujen tuottajana ja hyvän elämän mahdollistajana.

– On tärkeää, että kaupunki on tukena silloin, kun omalle tai lähimmäisen kohdalle sattuu jotain vastoinkäymisiä. Kaupunki mahdollistaa myös arjessa suoriutumista, menestystä ja muita positiivisia asioita, hän mainitsi.

Suomalainen kunta on toimeksiantotalous, joka pyrkii tuottamaan velvoitteidensa mukaiset laadukkaat palvelut asukkailleen kustannustehokkaasti.

– Toimintaedellytykset eivät kuitenkaan aina ole riittäviä. Nyt kun sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueen järjestämisvastuulle on tärkeää toivoa, että nämä palvelut pystytään tuottamaan nykyistä ja entistäkin paremmin. Vastaavasti kunnat voivat jäädä tuottamaan niille kuuluvia palveluita, Vainio totesi.

Haetaan myös rajoja sille, missä kulkee yksilön vastuu itsestään ja lähimmäisistään ja miten pitkälle yhteiskunnan vastuun tulisi ulottua. Vainion mielestä toimiva kehityssuunta ei ole se, että kaupunki ja yhteiskunta joutuvat kantamaan vastuuta siellä, missä kaupunkilaisten oman vastuun, perheen tai lähimmäisten tulisi olla.

Vainio kiitti myös kunnan luottamushenkilöitä ja työntekijöitä. On tärkeää että luottamushenkilöiksi saadaan henkilöitä, joilla on hyvä asenne, osaaminen, elämänkatsomus ja harkintakyky kohdallaan.

– Hyvä poliittinen harkinta pitää sisällään perusteellista asioihin perehtymistä, hyviä vuorovaikutustaitoja, yhteistyökykyä ja mielellään myös runsaasti tunneälyn käyttöä. Se, miten tässä onnistutaan, vaikuttaa paljon myös kaupungin henkilöstön työn tuottavuuteen ja tekemisen yhteishenkeen, Vainio muistutti.

Täydellisyyteen ei voida päästä, mutta näillä ominaisuuksilla syntyy hyviä päätöksiä. Kehitetään asukkaiden elämänlaatua ja Uuttakaupunkia. Vainio korosti myös päätösten ammattimaista valmistelua ja toimeenpanoa, jossa keskeisenä asiana korostuvat kaupungin tuottamat palvelut ja se, miten nämä kohtaavat kuntalaisen.

– Te ansiomerkkien saajat konkretisoitte juuri niitä monimuotoisia palveluita, joita kunta asukkailleen tarjoaa. Kaupungin työntekijät ovat mukana kaupungin asukkaiden arjessa heidän kaikissa elämänvaiheissaan, Vainio korosti.

Työn mielekkyyden kannalta keskeistä on se, miten merkitykselliseksi tehty työ koetaan. Vainio uskoo, että Uudessakaupungissa työntekijät tietävät, että heidän tekemällään työllä on merkitystä.

– Voimme todeta, että kaupungin tuottamat palvelut ovat merkityksellisiä ja että teemme paitsi paljon työtä, niin me teemme oikeita ja tarpeelliseksi todettuja asioita ja teemme työmme hyvin. Paikoillemme emme voi kuitenkaan jäädä, vaan kehitämme toimintaamme jatkuvasti. Uskon tämän välittyvän myös kaupungin asukkaille, Vainio totesi.

Ansiomerkin saajien puolesta oman puheenvuoronsa käyttivät myös rehtori Jukka Silvola sekä kaupunginvaltuutettu Janne Sjölund .

Silvolan mukaan ansiomerkit ovat kiitos pitkästä ja hyvin tehdystä työstä. Hän muistutti kaupungin toimihenkilöiden ja työntekijöiden suuresta merkityksestä. Omalta kohdaltaankin hän sanoo apujen ja neuvojen olleen aina saatavissa. Myös panostus työhyvinvointiin ja työssäjaksamiseen on keskeistä.

– Kun tällaisen merkin saa, ajattelee, että työura on jo ehtoopuolella, mutta eiköhän tässä vielä jatketa. Täällä Uudessakaupungissa on hyvä tehdä työtä, hän totesi.

Sjölundin mukaan luottamushenkilöt joutuvat tekemään joskus vaikeitakin päätöksiä. Tarvitaankin poliittisten ryhmien yhteistyökykyä, joka on erityisen tärkeää nyt talouden kiristyessä.

– Kunnallinen luottamustoiminta vaatii paljon aikaa, mutta myös antaa paljon. Itsekin olen matkan varrella oppinut paljon uutta ja koko ajan tulee uutta opittavaa, Sjölund totesi.

Tasavallan presidentin myöntämät

kunniamerkit


Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki: johtava ylilääkäri Lahtinen Pia

Suomen Valkoisen ruusun ansioristi: museonjohtaja Jalava Mari

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein: hallintosihteeri Hyvärinen Maritta

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein: luokanopettaja Lehtinen Sari

Kuntaliiton myöntämät ansiomerkit


Kuntaliiton kultaiset ansiomerkit vuonna 2022:

Metsä- ja puistotyöntekijä Aalto Jari, Kodinhoitaja Aaltonen Heli, Luottamushenkilö Aaltonen Juha, Luottamushenkilö Aho Markku, Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Haahti Tuula, Perhepäivähoitaja Helasmäki Outi, Ylilääkäri Helenius Minna, Työterveysihteeri Hurme Jana-Lisa, Luokanopettaja Kelhä-Suominen Hilkka, Varhaiskasvatuksen opettaja Kiiski Kirsi, Opetustoimenjohtaja Kitola Arja, Kiinteistönhoitaja Kluuskeri Tapani, Perushoitaja Kotiranta Eija, Varhaiskasvatuksen opettaja Laine Maija, Kodinhoitaja Lehtonen Teija, Terveyskeskusavustaja Leveä-aho Eveliina, Sairaanhoitaja Nieminen Tarja, Luottamushenkilö Nikula Seppo, Luokanopettaja Nurmi Tiina, Varhaiskasvatuksen erityisopettaja Pusa Taina, Kirvesmies Raita Marko, Varhaiskasvatuksen avustaja Raumonen Tanja, Palkkasihteeri Raussi Marjo, Koulunkäynninohjaaja Runola Sanni

Siivooja Ruokojärvi Eija, Palvelusihteeri Ruotsalainen Anne, Sairaanhoitaja Saarinen Salla, Lehtori Salmila Matti, Siivooja Silokivi Päivi, Rehtori Silvola Jukka, Luottamushenkilö Sjölund Janne, Kuntohoitaja Suominen Anu, Luokanopettaja Suominen Teijo, Sairaanhoitaja Syysnummi Anne, Rehtori Tuikka Osmo, Geriatrian Ylilääkäri Uusitalo Tarja, Tiedonhallintapäällikkö Verha Outi, Luokanopettaja Viipuri Merja, Palvelusihteeri Wilenius Saila

Kuntaliiton hopeiset ansiomerkit vuonna 2022:

Sairaanhoitaja Ahovirta Liisa, Palveluyksikön esimies Aitta Jaana, Laitoshuoltaja Aulin Eija, Erityisluokanopettaja Autio Mona, Terveydenhoitaja Flemming Taina, Suuhygienisti Haapanen Helena, Tarkastusinsinööri Hakoniemi Heikki, Suuhygienisti Hyytiä Anne, Terveydenhoitaja Jalava Sari, Luottamushenkilö Jokinen Henna, Lähihoitaja Juhala Elisa, Suuhygienisti Juvonen Tanja, Sairaanhoitaja Kangas Minna, Terveydenhoitaja Kantola Jaana, Lähihoitaja Karimo Pia, Luokanopettaja Kauha Mari, Luottamushenkilö Konttinen Juhani, Asentaja Laakkonen Juha, Terveystarkastaja Laaksonen Riitta, Sairaanhoitaja Lahti Satu, Laitoshuoltaja Laine Jaana, Sairaanhoitaja Lehtonen Janette, ICT-päällikkö Lehtonen Pauli, Lehtori Levanen Mervi, Osastonhoitaja Metsänkylä Minna, Sairaanhoitaja Mäkelä Eeva, Palvelukeittiötyöntekijä Mäkelä Heidi, Sairaanhoitaja Niemi Krista, Terveyskeskuslääkäri Nummi Terhi, Luottamushenkilö Partanen Mauri, Lähihoitaja Pesu Birgit, Luottamushenkilö Pietilä Mauri, Rehtori Pirkola Esa, Erityisluokanopettaja Pohjola Theresa, Sairaanhoitaja Päivärinta Miia-Riikka, Lehtori Rajala Jussi, Lehtori Rajala Satu, Sosiaali- ja terveysjohtaja Rantanen Sari, Palvelusihteeri Reede Johanna, Koulunkäynninohjaaja Riekkinen Heidi, Lähihoitaja Salminen Nina, Lähihoitaja Salminen Tarja, Sairaanhoitaja Salonen Minna, Luottamushenkilö Sandell Päivi, Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Sotka Tiina

Vastaava verkostonhoitaja Strömberg Petri, Lähihoitaja Suominen Hanne-Mari

Kuntaliiton pronssiset ansiomerkit vuonna 2022:

Luottamushenkilöt Aaltonen Esa, Jaakkola Heidi, Järvinen Timo, Löfstedt Raimo, Marsela Merja, Reijonsaari-Korsman Jaana, Tissari Jouni, Tättilä Anniina, Wallin Hillevi, Virtanen Sami, Vuola Hanna