Nukketeatteriesitys legendaarisista näyttelijöistä

0
Kerttu Aaltonen huolehtii nukettamisesta. Esitys tapahtuu pienellä, helposti kasattavalla ja kuljetettavalla näyttämöllä.

Kaksi Uudessakaupugissa asuvaa teatterialan ammattilaista, ohjaaja Mikko Rantanen ja nukketeatteritaiteilija Kerttu Aaltonen ovat yhdessä luoneet nukketeatterinäytelmän jo edesmenneistä, mutta rakastetuista näyttelijöistä Ansa Ikosesta ja Tauno Palosta.

– Olimme jo vuosia sitten puhuneet yhteisen näytelmän tekemisestä, mutta kun asumme samassa kaupungissa oli aika kypsä yhteiselle projektille, kertoi Mikko Rantanen.

Aloite yhteisestä nukketeatteriprojektista tuli Rantasen puolesta. Rantanen vastaa näytelmän käsikirjoituksesta ja ohjauksesta.

– Olen todella iloinen Mikon yhteydenotosta ja siitä, että pääsin pitkästä aikaa tekemään nukketeatteria ohjaajan kanssa, kiitteli Kerttu Aaltonen.

Ansan ja Taunon NukkeTeatteriKupletti -nimeä kantavassa esityksessä nähdään nukkehahmojen muodossa legendaariset näyttelijät Ansa Ikonen ja Tauno Palo He osallistuvat yhdessä kuvitteelliseen radiohaastatteluun.

Studiossa radiotoimittaja Mikko Foni esittää lupsakoita kysymyksiä kiehtovien näyttelijäurien varsilta ja niiden lomassa Ansa sekä Tauno laulavat ikivihreitä iskelmiään Suomi-Filmin kultaisilta vuosikymmeniltä. Näihin melodioihin on yleisöllä mahdollisuus tulla mukaan yhteislaulun voimin.

– Haastattelussa Ansa Ikonen ja Tauno Palo esiintyvät omilla äänillään. Sen mahdollistaa teokseen dramatisoitu autenttinen YLE:n ääniarkistomateriaali. Näytelmässä siis fakta ja fiktio kohtaavat, selvitti äänimateriaalista vastaava Mikko Rantanen.

– On ollut mielenkiintoinen matka tutustua Ansa Ikosen ja Tauno Palon henkilöhistorioihin. Heidäthän miellettiin aikoinaan pariksi, kuin unelmaksi elokuvataivaan romanttisesta duosta. Siviilielämässähän ei heillä sutinaa keskenään ollut, ainoastaan hyvä ammatillinen työsuhde, lisäsi Rantanen.

Noin 20 minuutin pituinen esitys on suunnattu ikäihmisille ja heidän läheisilleen. Esityksen perusideana on tuottaa ikäihmisten arkeen iloinen tapahtuma, synnyttää myönteistä väriä päivään, sekä luoda yksinäisyyden hetkeen hymyä ja yhteisöllisyyttä.

– Ideoidessani tätä näytelmää halusin ehdottomasti mukaan musiikkia. Se nostaa vanhempanakin muistoja pintaan ja liikuttaa väreillään meitä kaikkia – vielä silloinkin, kun unohdus valtaa ajatuksia ja maailma alkaa vaikuttaa etäisemmältä, pohtii Mikko Rantanen.

Esityksessä on huumoria ja iloa, hyväntuulisuutta. Koska esitys on kokonaan äänitetty, se tuo omat haasteensa Kerttu Aaltoselle, joka toimii esityksessä myös näyttelijän roolissa.

– Minua viehättää lajin taianomaisuus, miten saada elottomasta esineestä, nukesta, elollinen. Kun nukke alkaa viedä, tapahtuu yksi teatterin ihmeistä. Nukke voi tehdä asioita, joihin ”ihmisnäyttelijä” ei kykene. Nukketeatteri on monipuolinen taiteenlaji, jota voi kuljettaa pienoismaailmoista suurille näyttämöille, totesi Kerttu Aaltonen.

Näytelmää esitetään tilauksesta. Se on jo tilattu kaikkiin Uudenkaupungin kaupungin omiin vanhusten asumisyksiköihin.