Ohutkuoriset omenat herkimpiä muumiotaudille

0
Omenappuiden alle pudonneet hedelmät kannattaa korjata pois ja viedä kompostiin, jos niistä ei ole syötäväksi.

Pihassa kasvaa kaksi vanhaa omenapuuta, toisessa kesäomenoita, toisessa myöhemmin kypsyviä. Lajikkeista ei ole tietoa, kun en ole itse istuttanut puita. Keväällä puut kukkivat kauniisti ja syksyllä oksat taipuvat hedelmien painosta. Ikävä vain, ettei syötävää juuri jää, sillä kaikki omenat ovat joko muumiotautisia tai hirvittävän rupisia. Varsinkin nyt tuntuu olevan erityisen tautinen vuosi.

Voiko tälle tehdä mitään?

Soitan puutarhateknikko, Raimo ”Omena” Oksaselle .

– Muumiotaudin itiöitä on aina ilmassa, ei sille voi mitään. Jotkut suosittelevat urea-ruiskutuksia, mutta siitä voi tulla muita ongelmia. Muumiotauti iskee, kun omenaan tulee haava, siitä se sieni-itiö pääsee sisään. Esimerkiksi raekuuro tai oksan hankaus voi tehdä haavan.

Nyt ymmärrän, miksi pehmeäkuoriset kesäomenat kärsivät muumiotaudista enemmän kuin ne toiset, joiden kuori on paksumpi. Oksasen mukaan oikean omenalajikkeen valinta auttaa pitkälle tautien torjumisessa ja eri lajikkeita kannattaa kokeilla rohkeasti.

Sen lisäksi omenapuiden alustat tulisi pitää siistinä ja pudonneet omenat on korjattava pois. Esimerkiksi omenakääriäisen toukat talvehtivat omenoissa ja jos pudokkaat jättää puun alle, toukilla on lyhyt matka puuhun ensi keväänä.

– Tänä vuonna myös pihlajanmarjakoi vaivaa omenapuita aika paljon. Nyt ei juuri ole pihlajanmarjoja, joten pihlajanmarjakoit iskevät omenoihin.

Pitää siis istuttaa uusia omenapuita, eri lajikkeita. Olen istuttanut muutamia, mutta huonolla menestyksellä. Joku sinnitteli vain yhden talven yli, joku kesti pari vuotta, kaikki kuolivat lopulta. Puutarhani on enimmäkseen kovaa savimaata ja luulin tekeväni oikein, kun toin omenapuiden istutuskuoppaan uutta puutarhamultaa. Väärin!

– Savimaahan ei saa tuoda turvetta eikä uutta multaa kun istutetaan puita. Silloin maa jäätyy talvella ja puut kuolevat. Pitää istuttaa suoraan saveen, kyllä se omenapuu siinä kasvaa. Kannattaa istuttaa vähän kumpuun, niin liika vesi valuu pois ja ehdottomasti täytyy muistaa tukikeppi ja tarpeeksi korkea verkko jäniksiä vastaan. Istuttamisen yhteydessä on kasteltava runsaasti, jotta maa tiivistyy.

Omenapuiden uhkana ovat tautien ja jänisten lisäksi myös peurat ja myyrät. Peuroja vastaan Oksasella ei ole muita tepsiviä keinoja kuin kunnon aita puutarhan ympärille, mutta myyriin saattaa tehota sopivan ärhäkkä koira.

– Meillä oli vehnäterrieri ja se oli hyvä pyydystämään myyriä.

Oksasen pihassa Laitilan Kodjalassa on kymmenittäin erilaisia hedelmäpuita omenoista persikoihin. Tontti ei ole suuri, mutta puut mahtuvat, kun ne istuttaa kekseliäästi: omenapuut on istutettu aidaksi 25 sentin välein. 12-vuotias persikkapuu tuotti tänä kesänä hyvän sadon, vaikka tarvitsikin keväällä vähän ihmisen apua pölyttämisessä.

– Kaikki sellaiset hedelmät, joissa on kivi, tarvitsevat kalkkia. Nyt syksyllä voi kalkita, vaikka olisi kalkinnut keväälläkin. Syyslannoite annetaan marjoille ja hedelmille sitten, kun viimeiset on kerätty pois. Jos istuttaa kasveja nyt syksyllä, niitä ei saa vielä lannoittaa. Omenalajikkeet ovat erilaisia myös siinä, miten nopeasti voi odottaa satoa.

Viime talvi oli puutarhan taudeille suotuisa, Oksanen sanoo. Tuholaiset pystyivät talvehtimaan lumen alla ja puut rasittuivat, kun lämpötilat vaihtelivat rajusti. Paras talvi on tasaisesti tuleva kylmä ja pakkanen ilman väliin iskeviä lämpimiä jaksoja. Sopii toivoa, että sellaisia talvia vielä saadaan.