Paljon uutta, mutta sama asia ratkaisee jälleen

0

Koripalloileva Suomi seuraa huomenna Korihaiden otteita tiukalla katseella Korisliiga-kauden avausottelussa. Viime vuoden tapaan Korihait saa kunnian aloittaa kausi muita joukkueita aikaisemmin. Viimeksi haiparvi sai tuta ylivoimaisen ennakkosuosikki Kauhajoen kovuuden heti ensikättelyssä eikä näin parasta ensiesiintymistä saatu annettua uusikaupunkilaisille. Huomenna Korihait kohtaa myös yhden tulevan kauden ennakkosuosikkeihin lukeutuvan Helsinki Seagullsin. Millaisen alun haiparvi saa tälle kaudelle?

Paljon on jälleen tapahtunut Korihaiden taustoissa sen jälkeen, kun maaliskuussa ratkesi sensaatiomaisesti tulevan kauden sarjapaikka. Menestyksekkään valmentajapestin hoitaneen Teemu Turusen uskottiin jatkavan hailuotsina, mutta monien pettymykseksi hän päätti lähteä sopimuksesta huolimatta Joensuuhun. Valmentajakehityksen sekä uusien mahdollisuuksien hakemisen kannalta Turusen valinta oli ymmärrettävää, mutta päätös jätti silti seurajohdon ja uuden toiminnanjohtajan vaikeaan paikkaan.

Propsit kuitenkin seuralle, että tilanteesta selvittiin lopulta ehjin nahoin. Tero Vasellin palkkaamista kehuttiin lajipiireissä, ja vaikka cv:n perusteella näyttöjä ei hirveästi ole, löytyy häneltä kokemusta monen vuoden ajalta huippuvalmentajien alaisuudessa työskentelemisestä.

Vasell on pitkin kesää peräänkuuluttanut Korihaiden olevan periksiantamaton joukkue, joka ei anna vastustajille mitään ilmaiseksi. Allekirjoittanutta miellyttää selkeä identiteetti, joka myös näkyy selvästi haiparven kokoonpanossa.

Korihait ei taidollisesti ole kärkipään joukkue. Sen varmasti tiedostaa niin valmennusjohto kuin vähääkään koripalloa seuraavat ihmiset. Hyökkäyspään puuttuvat talentit ovat korvattavissa puolustuspään kovalla työllä. Edelliskausien rosterit eivät välttämättä ole antaneet sellaista kuvaa, että joukkue olisi erityisesti puolustukseen orientoinut, mutta nyt tilanne on toisin.

Joni Herrala ja Trey Niemi tuovat pakkipäähän intensiteettiä ja kummastakin kaverista voi tulla Pohitullin yleisön suosikkipelaaja. Mikael Aalto lienee yksi mielenkiintoisimmista pelaajista koko Korisliigassa. Edelliset kaudet Turussa pelannut Aalto on dominoinut divisioonaa A:ta, joten korisihmisiä kiinnostaa pelaajan edesottamukset nyt korkeimmalla sarjatasolla.

Kuten monena vuotena aikaisemminkin, ulkomaalaisvahvistukset ovat paljon vartijoina liigajoukkueissa ja Korihaissa menestysmahdollisuudet pohjautuvat ennen kaikkea heihin. Korihaiden vahvistuksista kolme on tulokkaita, mikä tuo tietenkin kysymysmerkkejä näin aluksi. Vaikka varsinaista pistenikkaria ei kvartetista löydy, Vasell on hankkinut vahvistukset joukkueen identiteetti edellä. Ensimmäiset viikot tulevat näyttämään, miten nelikko pärjää muita vahvistuksia vastaan.

Heidän pelatessa hyvin Korihailla on mahdollisuus taistella alkavalla kaudella pudotuspelipaikasta. Kotimainen osasto on vahva. Valmennusosaamista löytyy, mutta vahvistukset tulevat pitkälti määrittämään sen, pelataanko keväällä pudotuspelejä ensimmäistä kertaa sitten 2011.

Eero Siivonen

toimittaja