Paperilehdellä yhä suosiota

0

Jo parikymmentä vuotta sitten media-alalla ennustettiin, että paperilehdet näivettyvät pois. Jos rankimmat ennusteet olisivat toteutuneet, Suomessa ei enää montaa paperilehteä ilmestyisi. Siirtymä paperilehdistä digiin on ollut paljon hitaampi kuin alalla on uskottu.

Menossa on yhä siirtymävaihe. Osa lukijoista haluaa syventyä lehteen aamukahvipöydässä sivuja käännellen. Se sama lukija saattaa päivällä vilkaista uutisia kännykästä. Paperilehti ja digi elävät rinnakkain. Lukija valitsee tilanteen ja paikan mukaan, mistä uutisensa lukee. Näin tämä saattaa jatkuakin.

Kansallinen Mediatutkimus (KMT) julkaisi eilen tuoreet median lukijaluvut. Yleisenä trendinä oli, että painettujen lehtien lukijamäärä laskee hienoisesti ja digitaalisten versioiden tavoittavuus kasvaa kohisten. Toisenlaisia tuloksiakin oli. Esimerkiksi Uudenkaupungin Sanomien paperilehden lukijamäärä kasvoi potrasti. Viime syksystä paperilehden lukijamäärän kasvu on ollut 8,6 prosenttia. Kun valtaosalla lehdistä paperilehden lukijamäärän kehitys on miinusmerkkinen, ilmiö on mielenkiintoinen. Silti myös Uudenkaupungin Sanomien digitilaajien määrä on kasvanut tämän vuoden puolella 22 prosentin vauhtia.

Kun KMT-tutkimusta käy läpi, näyttäisi siltä, että vauhdikkainta digisiirtymä on suurissa kaupungeissa. Pienemmissä kaupungeissa halutaan ehkä pitää perinteistä kiinni.

Niin tai näin, olemme Uudenkaupungin Sanomien toimituksessa ylettömän otettuja lukijamäärämme kasvusta. Se on paras kiitos lehden tekijöille.

Haluamme kiittää myös kaikkia lehtemme avustajia, kolumnisteja, mielipidekirjoittajia, juttuvinkkien antajia ja haastateltavia, että olette antaneet lehteen kiinnostavaa sisältöä.

Teija Uitto