Porvoosta löytöretkiä Uuteenkaupunkiin

0
Mari Aulinen on tämän vuoden aikana pitänyt jo neljä näyttelyä. Uudessakaupungissa hänen töitään nähdään ensimmäistä kertaa.

Uudessakaupungissa galleria – taidelainaamo Horisontissa on parhaillaan esillä porvoolaisen taiteilijan Mari Aulisen töitä. Löytöretkiä -nimeä kantavan näyttelyn teokset ovat syntyneet viimeisen vuoden aikana.

– Tämä näyttely herättää minussa aivan uudenlaista jännitystä, sillä ensimmäistä kertaa olen maalannut työni akryyliväreillä. Aiemmin olen aina käyttänyt öljyvärejä. On mielenkiintoista kuulla mitä katsojat pitävät uudesta tyylistäni, pohti Mari Aulinen.

Aulinen opiskeli nuorena sairaanhoitajaksi, mutta muutaman raskaan työvuoden jälkeen vahvistui ajatus sitä, että elämässä pitää olla jotain muuta.

– Lähdin opiskelemaan taiteilijaksi. Hoiva-alaa en ole koskaan lopullisesti hylännyt, vaan olen tehnyt alan töitä epäsäännöllisen säännöllisesti. Koen että hoitajan työssä kohtaamani ihmiset ja heidän elämäntarinansa antavat minulle valtavan paljon. Jokin minussa myös taiteilijana sammuisi ilman näitä kohtaamisia.

Aulinen kuvaileekin omia maalauksiaan kokemuksellisiksi. Maalauksissa näkyy eletty elämä, ei vain omat kokemukset, vaan myös jaetut kokemukset ja tunnetilat.

Taiteilijana Mari Auliselle ovat Berliinissä vietetyt vuodet 2006 – 2009 olleet erityisen merkityksellisiä.

– Berliinissä aloitin elämän haurautta käsittelevän maalausprosessin ja jatkan sen työstämistä edelleen.

Kolme Berliinissä vietettyä vuotta myös vapautti Aulisen taiteilijana.

– Varmaan siihen vaikutti osaltaan kaupungin taidetta arvostava ilmapiiri. Galleriat olivat ilmaisia ja eri puolilta maailmaa tulevat taiteilijat saattoivat kohdata ja tehdä taidetta yhdessä, arveli Aulinen

Vielä merkityksellisempi ulkomaanmatka on kuitenkin ollut Aulisen parikymppisenä tekemä reissu buddhalaisluostariin Ranskaan.

– Tämän näyttelyn olen omistanut luostarissa tapaamalleni zen mestarin Thich Nhat Hanhin muistolle.

– Hän sanoi, että maailmassa mikään ei ole irrallaan, vaan kaikki liittyvät jollain tavalla toisiinsa. Ja siksi tätä kaikkea ympärillämme ja sisällämme pitääkin rakastaa ja vaalia ja kaikkeen pitää suhtautua myötätunnolla. Myötätunnon kautta me myös alamme toimia rauhallisemman maailman puolesta. Me emme voi jättää mitään tai ketään ulkopuolle, koska lopulta me kaikki olemme yhtä.

Mari Aulisen taiteeseen voi käydä tutustumassa maksutta galleria Horisontissa keskiviikosta lauantaihin syyskuun ajan.