Rakkautta monessa muodossa

0
Vakka-Suomen Taideyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Perhe ja ohjaaja Mikko Rantanen pohtivat rakkauden sanomaa Kirsti Leinosen teoksesta.

Kulttuurikeskus Crusellissa aukeaa tänään Vakka-Suomen Taideyhdistyksen syysnäyttely. Rakkautta ilmassa -näyttely seuraa yhdistyksen edellisen teemanäyttelyn jalanjäljissä, sillä aikaisemman näyttelyn teemana oli tunne.

– Ajankohtaisesti teema on nappivalinta, jos ajatellaan, mitä globaalisti tapahtuu ympärillämme. Nyt tarvitaan rakkautta ja sitä saadaan taiteesta, Vakka-Suomen Taideyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Perhe kuvailee.

Esillä on kaiken kaikkiaan noin 70 teosta 29 taideyhdistyksen jäseneltä. Teosten tyylit vaihtelevat valokuvista abstraktiin ja keramiikasta akvarelleihin. Näyttelyn teema konkretisoituu katsojalle teosten sisällöstä, sillä kuvattuna voi olla sydämiä, kukkia tai merimaisema.

– Rakkautta tarvitaan jokaisena hetkenä, eikä vain tällaisessa maailmantilanteessa. Mutta nyt on hyvä painottaa, että elämässä pitää olla jotain muutakin, kuin mitä uutisissa on.

Väritkin vaihtelevat kirkkaista sävyistä tummiin, jotka eivät välttämättä ole ensimmäisinä mielessä rakkaudesta puhuttaessa. Perhe on halunnut sekoittaa kirkkaat ja tummat sävyt keskenään, vaikka se ei olisi aivan taiteen sääntöjen mukaista.

– Eikö Jukka Kuoppamäki ole laulanut, että ”Rakkaus on sininen”?

Perhe korostaa, että rakkaus on erilainen katsojan silmissä. Hän mainitsee esimerkin eräästä teoksesta, jossa rannan läheisyydessä kasvaa kimpussa kolme kukkaa, joista kaksi on yhdessä ja kolmas kasvaa hieman erillään muista.

– Kuvassa on kolmiodraamaa, Perhe naurahtaa.

Näyttelyä kiertäessä taustalla soi rauhoittava musiikki. Ohjaaja Mikko Rantanen on säveltänyt teemaan sopivaa taustamusiikkia Liljelund-halliin.

– Lähdin pohtimaan teeman kautta, miten musiikki voisi tukea näyttelyä ja sen tunnelmaa. Teokset ovat kuitenkin pääosassa, joten musiikki on vain mausteena ja tunnelmanluojana, Rantanen alustaa.

Hän on pyrkinyt tekemään musiikista pehmeä-äänisen ja rauhallisen, jotta tilassa olisi viihtyisää olla

– Vaikutteena olen käyttänyt Frida Kahlon maalausta, josta olen saanut sopivaa näkökulmaa. Rakkaus on moni-ilmeinen ja -värinen. Se ei ole pelkästään pinkkiä ja kaunista, vaan se sisältää myös tummia sävyjä.

Vakka-Suomen Taideyhdistys on pyrkinyt suunnittelemaan näyttelyiden teemat siten, että ne eivät karsisi liikaa aiheita pois. Sen seurauksena Rakkautta ilmassa -näyttelyssä onkin rakkausaiheita laidasta laitaan.

– En tiedä vielä, mikä seuraava teema voisi olla, mutta olen sitä mieltä, että seuraava näyttely voisi olla hyvin vapaamuotoinen, eli taitelijat saisivat tehdä ihan mitä haluavat.

Näyttelyn avajaiset ovat tänään kello 18 Crusellin Liljelund-hallissa. Avajaisten jälkeen näyttely on avoinna 22.9.–18.10. Perhe halua kiittää taideyhdistyksen puolesta Crusellin henkilökuntaa hyvästä yhteistyöstä näyttelyiden järjestämisen suhteen.

– Iso kiitos Joni Pietiläiselle ja muille, jotka mahdollistavat näyttelyt ja valvovat teoksia päivisin. Kaiken kaikkiaan uskon tämän näyttelyn olevan erittäin onnistunut.