Sähkölämmityksen hinta kannusti aurinkopaneelikaupoille

0
Jyrki Junnila (vas.) ja Kari Yli-Pentti asuvat Sorvakossa rivitaloyhtiössä, jonka katolla on nyt kahden asunnon tarpeisiin aurinkopaneeleita.

Tanelintiellä Sorvakossa on osa asukkaista muuttunut tänä kesänä sähkönkuluttajista myös sähkön tuottajiksi. Neliasuntoisen rivitalon päätyasunnot päätyivät hankkimaan katoillensa aurinkopaneelit ja nyt molemmilla olevat 12 aurinkopaneelia tuottavat kummallekin viisi kilowattia sähköä.

Aloite hankinnasta tuli taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jyrki Junnilalta.

– Olin miettinyt aurinkopaneelien hankintaa varmaan viisi vuotta, mutta tammikuussa aloin puhua siitä muillekin. Asumme rivitaloyhtiössä, jossa on suora sähkölämmitys, joten talvella sähkönkulutus on suurta, Junnila kertoo.

Junnila esitti aurinkopaneelien hankintaa taloyhtiössä ja yhteishankintaan lähti mukaan rivitalon toisessa päässä asuva Kari Yli-Pentti.

– Aurinkopaneelien hankintaa käsiteltiin taloyhtiön hallituksen kokouksessa ja sen jälkeen pyysin kaupungilta lisäohjeita. Selvisi, että meidän tapauksessamme kaupungille riitti ilmoitus asiasta. Saimme paneelit huhtikuussa ja toukokuussa ne oli asennettu, Junnila kertaa.

Ennen hankintaa Junnila pyysi tarjouksia useammalta yritykseltä ja hän huomasi, että aurinkopaneelien hintahaitari oli yllättävänkin laaja.

– Samoin aurinkopaneelien sähköntuottokyvyissä oli eroja. Monet yritykset myivät edullisemmin vanhoja paneeleja pois, mutta ne olivat heikompia teholtaan, Junnila lisää.

Yli-Pentti on tyytyväinen siitä, kuinka nappiin taloyhtiön aurinkopaneeliprojektin ajankohta osui. Nyt katolla olevat paneelit tuottavat sähköä siitä hetkestä lähtien, kun aurinko aamulla nousee.

– Oma sähkösopimukseni on voimassa syyskuun loppuun, mutta ei minulle ole kesän aikana tullut sähkölaskuja. Oma voimalani on tuottanut sähköä yli tarpeen ja olen myynyt sitä takaisin sähköyhtiölle, Yli-Pentti kertoo.

Junnila lataa aurinkosähköllä myös autonsa ja hän on esimerkiksi asettanut lämminvesivaraajansa lämpenemään päiväsaikaan aurinkosähköllä.

– Tällä hetkellä ostan sähköä viiden sentin hintaan sähkölaitokselta ja myyn aurinkopaneelien tuottamaa sähköä heille moninkertaisesti kalliimmalla. Sähkölaskustani on pudonnut kolmannes ja saan vielä rahaa takaisinkin. Oma sähkösopimukseni on voimassa helmikuulle, Junnila lisää.

Junnila ja Yli-Pentti arvelevat, että heidän hankkimansa aurinkokennot tuottavat sähköä täysipainoisesti vähintäänkin seuraavat 10 vuotta. Siitäkin vielä parikymmentä vuotta aurinkokennot ovat toimintakuntoisia, mutta niiden wattiteho putoaa iän kasvaessa.

Kaupungilta kyselty ohjeita aiempaa enemmän – Sijainti tuo eroja aurinkopaneelien ilmoitus- ja lupamenettelyihin

Sähkön hinnan nousu on saanut aiempaa useamman uusikaupunkilaisen turvautumaan aurinkopaneeleihin. Kaupungin rakennustarkastaja Mika Pihlajaniemen mukaan tänä vuonna kaupungilta on kyselty ohjeita aurinkopaneelien asentamiseen enemmän kuin ennen.

– Kiinnostus aurinkopaneeleihin on kasvanut vuosi toisensa jälkeen. Keskusteluissa on noussut esille nyt lähinnä energian hintaan liittyvät kysymykset, mutta ennen tätä vuotta aurinkopaneeleja asennettiin myös ilmastokysymysten takia, Pihlajaniemi kertoo.

Uudenkaupungin ruutukaava-alueen aurinkopaneeliasennuksiin on haettava kaupungilta toimenpidelupa. Kadun puolen julkisivuun ei asennuslupia myönnetä, mutta aurinkopaneelit voi asentaa mahdollisesti pihalle tai sisäpihalla olevan piharakennuksen katolle.

– Aurinkopaneelit muuttavat vanhojen talojen yleistä ilmettä. Ruutukaava-alue on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä, siksi ruutukaava-alueen suojeltuihin rakennuksiin, eikä muiden rakennusten kadunpuoleisille lappeille ei voida aurinkopaneeleita sijoittaa, Mika Sahlström Uudenkaupungin kaupunkisuunnittelusta lisää.

Jos aurinkopaneelit asennetaan ruutukaava-alueen ulkopuolella katualueen puolelle, vaatii toimenpide ilmoituksen kaupungille.

Pirkolan pesukoneet päälle aurinkoisella säällä

Yksi aurinkosähköön jo aiemmin päätynyt tyytyväinen omakotitaloasukas on Esa Pirkola. Hänen perheensä hankki aurinkopaneelit noin puolitoista vuotta sitten.

– Olen ehdottoman tyytyväinen hankintaan. Asiaa mietittiin jo pidempään ja edes osittainen energian säästäminen tuntui järkevältä. Aurinkopaneelien hintojen tippuminen teki siitä myös kannattavampaa, Pirkola kertoo.

Pirkola asuu Alisellakadulla suojellussa puutalossa ruutukaava-alueella, joten paneeleja ei saanut asentaa julkisivun puolelle. Kymmenen yhteensä noin kolmen kilowatin tehoista paneelia on asennettu piharakennuksen katolle sisäpihan puolelle.

– Paneelien osto ja asennus maksoivat vähän yli 5 000 euroa. Varauduimme hankkimalla isomman invertterin, jotta lisäpaneelit olisivat jossain vaiheessa mahdollisia. Nyt käynnissä olevan sähkökriisin takia harkitsemme vielä lisäpaneelien hankintaa, Pirkola toteaa.

Invertteri on siis laite, joka muuntaa aurinkopaneelien tuottaman tasasähkön sähköverkossa käytettäväksi vaihtosähköksi.

Pirkolan puutaloa lämmitetään kaukolämmöllä, mutta isoon kiinteistöön liittyy silti paljon jatkuvaa sähkönkulutusta.

– Siksi esimerkiksi kesällä aurinkopaneelien hyöty on melko suurta, vaikkei kulutuksessa olekaan niin suuria kausittaisia piikkejä.

Pirkolan aurinkopaneeleista on myyty jonkin verran sähköä myös takaisin verkkoon.

– Mutta kannattavampaa on kuluttaa itse tuotettu sähkö. Meillä laitetaan siis pesukoneet päälle, kun aurinko paistaa, hän lisää.

Juttua muokattu 15.9. kello 9.15, korjattu aurinkopaneelien määrä: kummankin katolla on 12 aurinkopaneelia eli yhteensä 24 paneelia, jotka tuottavat kummallekin erikseen 5 kw sähköä.