Sähkölaskut hirvittävät

0

Kotitaloudet ovat alkaneet saada tällä viikolla postia sähköyhtiöistä. Sähköyhtiöiden viestit ovat ikäviä. Sähkön hinta nousee, eikä kyse ole mistään normaalista hinnan noususta. Monissa tapauksissa hinta nelinkertaistuu.

Omavoima Oy:n toimitusjohtaja Jesse Ruotsalainen kuvailee yhtiön asiakkaille osoitetussa avoimessa kirjeessä tilannetta energiamarkkinoilla niin, että hintatilanne on sanalla sanoen järkyttävä. Hän myös toteaa, että kukaan ei ole voinut ennakoida hintojen dramaattista nousua, sillä sähkön hinta on voinut nousta yhtenä päivänä jopa 7 senttiä kilowattitunti (US 10.9.).

Onneksi hallitus on reagoinut tilanteeseen. Sähkön arvonlisäveroa alennetaan 24 prosentista 10 prosenttiin joulukuun alusta huhtikuun loppuun. Lisäksi hallitus päätti sähkövähennyksestä, joka tulee kotitalousvähennyksen yhteyteen. Vähennys on käytössä talvikuukausina. Myös asumistuen lämmityskuluja korotetaan. Näillä keinoin hallitus pyrkii helpottamaan kotitalouksien tilannetta. Kotitalouksilta odotetaan myös omia säästötoimia.

Moni muistaa vielä, miten 70-luvun energiakriisin aikana säästettiin sähköä. Silloin asuntojen sisälämpötilaa alennettiin. Huoneistoissa sai olla enintään 20 astetta lämmintä. Autoa ei saanut lämmittää sähköllä, ellei pakkasta ollut yli kymmenen astetta. Ajaa sai korkeintaan 80 kilometriä tunnissa, eikä autourheilua saanut harrastaa. Myös valomainokset kiellettiin ja moottoriteiltä sammutettiin valot. Todennäköisesti samantyyppisiä säästötoimia on jälleen edessä.

Motivan energianeuvonnan mukaan lähes jokaisessa kotitaloudessa sähkönkulutusta voi vähentää 10 prosenttia helposti pelkästään asumis- ja käyttötottumuksia muuttamalla. Ensimmäisenä kannattaa tutustua siihen, paljonko on kuluttanut sähköä ja sen jälkeen miettiä, miten vähentää.

Teija Uitto