Sähkön hinta riipaisee rivi- ja omakotiasukkaita– Kerrostaloissa asuville ilouutinen: sähkösopimukset ennallaan

0
Kustannusten nousu heijastuu jollain aikavälillä myös vuokriin.

Sähkön hinnan korotukset eivät tee lovea heti kaikkien lompakkoon. Eniten hinnankorotuksista kärsivät rivitalo- ja omakotiasukkaat, joiden kodissa on sähkölämmitys. Sen sijaan kerrostaloasukkaille isännöitsijöillä on hyvä uutinen: sähkösopimus jatkuu ennallaan.

– Asiakkaidemme sähkösopimukset ovat määräaikaisia ja tämänhetkiset sopimukset ovat voimassa vielä yli vuoden. Määräaikaisuudesta johtuen sähkön hinta ei tule asiakkaillamme muuttumaan vielä yli vuoteen ja näin ollen esimerkiksi vastikkeisiin ei kohdistu sähkön hinnasta johtuvaa nousupainetta. Asiakkaidemme maksaman sähkön hinta on alle 5 senttiä kilowattitunnilta, toimitusjohtaja Arttu Lehtonen Isännöinti Warmasta kertoo.

Myös Jaakko Luntamo Lounaisrannikon OP-Isännöinti Oy:sta toteaa, että sähkösopimukset ovat heidän taloyhtiöissään hyvällä mallilla, mutta asukkaiden omissa sähkösopimuksissa saattaa olla huonoja sopimuksia.

Kerrostaloyhtiöissä on tehty sähkösopimuksia kahdella mallilla. Osa kattaa vain taloyhtiön sähkön kulutuksen, osa taloyhtiöistä on kilpailuttanut sähkösopimuksen niin, että se on myös huoneistokohtainen. Rivitaloyhtiöissä asukkaat tekevät itse sähkösopimukset.

Taloyhtiöissä yleisin lämmitysmuoto on kaukolämpö. Taloyhtiöiden kaukolämmön hintaan tuli korotus 1.7. alkaen.

– Hinta nousi onneksi maltillisesti, noin 3,5 prosenttia, Lehtonen toteaa.

Taloyhtiöissä on mietitty jo ennen tätä energiakriisiä uusia energiaratkaisuja. Taloyhtiöissä on vaihdettu valaistuksia ledeihin ja kerrostaloista on poistettu käytöstä kylmiöitä, jotka ovat melkoisia energiasyöppöjä.

– Aurinkopaneeleita on suunniteltu muutamiin yhtiöihin, OP-Isännöinnistä kerrotaan.

Isännöinti Warman muutamassa taloyhtiössä on otettu käyttöön älykkääseen ohjaukseen perustuva kaukolämmön säätö. Se huomioi sääennusteen ja asuntojen sisäolosuhteet ja ennakoi muutostarpeet lämmityksen säädössä.

– Tästä saadut kokemukset ovat rohkaisevia, säästöjä on saatu.

Lisäksi jotkut taloyhtiöt ovat siirtyneet maalämpöön.

– Niissä kaikissa on saatu säästöjä riippumatta siitä, mikä oli edellinen lämmitysmuoto, sähkö, öljy tai kaukolämpö, Lehtonen kertoo. Lisäksi tällä hetkellä on vireillä niin maalämpö- kuin ilma-vesilämpöpumppuhankkeitakin.

Isännöinti Warmassa on pohdittu, että taloyhtiöissä voisi vielä alentaa porraskäytävien lämpötilaa talvisin.

– Käytävissä ei tarvita välttämättä yli 20 asteen lämpötiloja. Tyypillisessä taloyhtiössä lämmitys on suurin kuluerä. Säästötoimia kannattaakin taloyhtiössä kohdistaa juuri lämmityskuluihin, Lehtonen sanoo.

OP-Isännöinnistä Jaakko Luntamo arvioi, että taloyhtiöiden hallitukset pohtivat huoneistojen lämpötilojen laskemista.

– Niitä lasketaan hallituksien päätösten mukaisesti lämmityskauden aikana.

Valonian energia-asiantuntija Liisa Harjula antaa lukijoillemme sähkön säästövinkkejä. Harjula huomauttaa, että on nopeita keinoja vähentää kulutusta, mutta niiden lisäksi kannattaa suunnitella myös tulevaisuuden toimia, esimerkiksi sähköpattereiden uusimista. Sähkön kulutuksen muutos pitää saada pysyväksi.

– Lämmitys vie eniten energiaa, siksi toimet aloitetaan siitä. Lämmin käyttövesi seuraavaksi, sitten kodinkoneet ja viihde-elektroniikka.

Valonian säästövinkit

– kosteiden tilojen lattialämmityksen säätö, ovi kiinni, ettei lattialämmitys lämmitä muita tiloja

– talvella verhot kiinni

– astianpesukone ja pesukone: pikaohjelmat käyttävät enemmän sähköä

– ei esihuuhtelua astioille

– jääkaappi ja pakastin siivotaan ja sulatetaan, lämpötilat +5 ja -18 astetta

– uunia ei lämmitetä vain yhdelle pitsalle

– mikrossa voi valmistaa ruokaa

– viihdelaitteet sammutetaan, vähennetään käyttöaikaa

– laturit irti töpseleistä

– turhaan päällä olevat laitteet sammutetaan

– valaistus vain ledeillä

– sauna lämmitetään 70-asteiseksi, ei pidetä turhaan päällä odottamassa saunojia

– käyttövesivaraajan lämpötila säädetään 55–65 asteeseen

– lämpötilojen pudotus poissaoloaikoina

– lämmöntalteenoton ja ilmanvaihdon säädöt

– lämpötilojen alentaminen, sähköpattereiden uusiminen, ilmanvaihtokoneen huolto ja uusiminen

– talotekniikka kuntoon

– tarkista, onko eristys kunnossa, uusi tarvittaessa

– lämmin käyttövesi, hoida suihkuttelu ja muu pesu nopeammin

– vuotavat vesikalusteet kuntoon, virtaamat säädetään