”Sähkön hintavaihtelut ovat järkyttävän suuria”

0
Sähkömarkkinoilla vallitsee suuri epävarmuus.

Vakka-Suomen Voiman sähkömyynnistä vastaavan Omavoima Oy:n toimitusjohtaja Jesse Ruotsalainen kuvailee yhtiön asiakkaille osoitetussa avoimessa kirjeessä tilannetta energiamarkkinoilla suorin sanoin:

– Hintatilanne on energiamarkkinoilla sanalla sanoen järkyttävä. Kukaan ei ole voinut ennakoida hintojen dramaattista nousua, sillä sähkön hinta on voinut nousta yhtenä päivänä jopa 7 senttiä kilowattitunti, toteaa Ruotsalainen.

Toimitusjohtaja Jesse Ruotsalaisen ymmärtää hyvin sen että sähkön hintamuutokset aiheuttavan asiakkaiden parissa paljon huolta ja hämmennystä. Tilanne on vakava monin tavoin.

Samalla Ruotsalainen muistuttaa siitä, että yhtiöllä ei tässä tilanteessa ole vaihtoehtoja, Omavoima toimii vain sähkön jälleenmyyjä.

– Ostamme kaiken asiakkaillemme toimittaman sähköenergian markkinahintaan eli spot-hintaan. Me sähkönmyyntiyhtiönä olemme riippuvaisia tukustamme eli sähkömarkkinoista. Emme yhtiönä tienaa enemmän nousseen hintatason seurauksena.

Tilannetta selventääkseen Ruotsalainen ottaa esimerkin:

– Jos naulan hinta on tukussa ollut 5 euroa kappale aiemmin, niin se on voitu myydä 6 eurolla asiakkaalle. Jos tukku nostaa hintaa ja uusi hinta on 100 euroa kappale, ei nauloja myyvä kauppa voi sitä myydä kannattavasti asiakkaalle vanhalla 6 euron hinnalla.

Moni on ihmetellyt sitä, eikö sähköyhtiö ole oikeasti voinut tietää hintojen nousua viikko tai kahta aiemmin.

– Lyhyt vastaus on, että emme ole voineet. Jos katsotaan esimerkiksi viime aikojen hintakehitystä, niin nähdään, että sähkön alvillinen hinta nousi 30 senttiä kilowattitunti elokuun 9. ja 26 päivän välissä eli alle kolmessa viikossa. Mutta hintaliikkeitä on nähty myös alaspäin, kuten vaikka viime maanantaina, jolloin verollinen hinta yllättäen laski 8,4 senttiä kilowattitunti. Ennustaminen on siis mahdotonta ja elämme päivä kerrallaan.

Toimitusjohtaja Ruotsalainen korostaa, että heillä on sama toive kuin asiakkailla. eli sähkön alhaisempi hinta.

– Emme ole suojassa Eurooppaa riepottelevalta energiakriisiltä, joka sai alkunsa Ukrainan sodasta. Hintojen heilahtelut ovat järkyttävän suuria. Hinta voi liikkua myös alaspäin. Meidän mielestämme sähkön suojaushinnat ovat liian korkealla, mutta se on spekulaatiota. Toivomme olevamme oikeassa ja tällä viikolla nähdyn hintojen laskun jatkuu.

Muiden sähkön jälleenmyyjien tavoin myös Omavoimassa toivotaan kädet, ja jalatkin, ristissä että ydinvoimala Olkiluoto kolmonen pysyy nyt testiaikataulussaan ja luo näin toimitusvarmuutta sähkömarkkinoille.

Omavoiman toimitusjohtajan Jesse Ruotsalaisen avoin kirje asiakkaille julkaistiin Omavoiman nettisivuilla tiistaina.