Satoja punkkihavaintoja Vakka-Suomesta

0

Tämän kesän aikana valtakunnalliseen Punkkilive-verkkopalveluun on ilmoitettu 74 557 punkkihavaintoa. Ilmoituksia on tehty eniten havaintoja on tehty Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta.

Vakka-Suomesta on ilmoitettu maanantain tietojen mukaan 314 punkkihavaintoa, joista 53 Kustavista, 27 Taivassalosta ja 12 Vehmaalta. Lokalahden alueelta on tehty 36 ilmoitusta, Kalannista noin 10, Lepäisten suunnalta noin 30 ja noin 70 Uudenkaupungin keskustan alueelta.

Punkit säilyvät aktiivisina loka–marraskuuhun asti tai niin kauan, kuin lämpötila on vähintään viisi astetta. Punkkiliven tarkoituksena on kerätä dataa Turun yliopiston hyödynnettäväksi tutkimuksiin puutiaisten eli punkkien levinneisyydestä Suomessa. Punkkikartta päivittyy päivittäin.

Punkkiliven ideana on kannustaa kaikkia ulkona luonnossa tai kaupunkialueilla liikkuvia raportoimaan omat puutiaishavaintonsa selainpohjaisen palvelun kautta. Ilmoittaminen tapahtuu Suomen kartan avulla esimerkiksi heti havaintopaikalla puhelimen avulla.

Turun yliopiston tutkijat käynnistivät viime vuonna yhdessä lääkeyritys Pfizerin kanssa Punkkilive-havaintosivuston, jonne kansalaiset voivat ilmoittaa puutiaishavaintonsa ja tarkkailla omien ulkoilualueidensa puutiaistilannetta. Vuoden 2021 aikana kansalaiset ilmoittivat palveluun noin 79 000 puutiaishavaintoa.