Savirappaus on luonnonmukainen vaihtoehto tapetoinnille

0
Henriikka Lohtaja esittelee vihreää saviseinäänsä.

Henriikka Lohtaja  muutti perheensä kanssa Uuteenkaupunkiin kahdeksan vuotta sitten. Vaikka noin 120 vuotta vanha talo oli peruskunnostettu, huomasi Lohtaja kodin tarvitsevan heti muutamia kunnostusprojekteja.

Hän ryhtyi etsimään vanhoja hormeja ja uusia tapetteja kunnollista ilmanvaihtoa varten. Nyt heidän kotiaan koristavat värikkäät saviseinät ja vanha kaakeliuuni, joka on Lohtajan mukaan parantanut niin talon kuin perheenkin terveyttä.

Muutettuaan taloon vuonna 2014, he huomasivat välittömästi ilmanvaihdon olevan huonoa. Ilman kaakeliuuneja ja niiden hormeja sekä painovoimaista ilmanvaihtoa ilma tuntui seisovan. Lopulta perhe huomasi lisääntyneen kosteuden tiivistyvän jopa ikkunankarmeihin.

– Kaakeliuunit kuuluvat vanhaan taloon. On sääli, että jossain talon aiemmassa vaiheessa ne oli pitänyt kaikki tuhota hormeja myöten. Ilma ei pitkän aikaa päässyt liikkumaan mistään, joten etsimme uutta kaakeliuunia, Lohtaja kuvailee.

Kaakeliuunin metsästykseen he saivat apua Lohtajan isän ystävältä, muurarimestari Jussi Savolaiselta . Hän löysi purettavasta rakennuksesta tulisijan, jonka he purkivat ja rakensivat uudelleen perheen kotiin.

– Se oli koko perheen urakka, jopa perheen pienet saivat nostaa tiiliskiviä yksi kerrallaan tänne olohuoneeseen, Lohtaja nauraa.

Kaakeliuunin rakentaminen johti huomattavaan ilmanvaihdoksen parantumiseen, mutta suunnitelmissa oli vielä seinien tapetointi. Hän etsi hirsiseinien päälle ympäristöystävällistä tapettia, joka ei olisi muovipohjainen ja tukisi vanhan talon terveyttä. Tapettien löytäminen osoittautui pian mahdottomaksi.

Kotiin oli alustavasti laitettu kuitutapetit, mutta maalit ja tasoitteet saivat yhdelle lapselle aikaan allergisen reaktion. Seuraavaksi Lohtaja muisti saviseinät, joiden hengittävyys ja puhdistava ominaisuus tukevat talon ilmanlaatua.

Perheen äiti kertoo unohtaneensa mistä idea saviseiniin lähti, mutta löytäessään savirappauksen hän otti vanhaan tuttuun yhteyttä. Suveka Kymäläinen opettaa savirappausta, ja neuvoi pariskuntaa kaikessa savirappaukseen liittyvässä. Hän myös seurasi seinien edistymistä muutamaan otteeseen.

– Savi puhdistaa ilmaa, tasaa kosteutta, ei pala ja on elävää. Luonnollisuus ja ekologisuus oli myös tärkeää minulle. Savi kestää myös ikuisesti, jos se pysyy kuivana, Lohtaja listaa.

Hän kertoo prosessin olleen hyvin pitkä ja raskas, mutta palkitseva. Perhe laittoi seiniä jaksoittain töiden lomassa, ja lisähaastetta toivat hirsiseinän muodot. Aikaa ja vaivaa meni myös seinien rakojen täyttämiseen, ja hiekkaa sekä savea oli kymmeniä saaveja.

Valmiit seinät maalattiin savimaaleilla oranssin ja vihreän sävyillä. Persoonaa tuovat rappauksen jäljet ja hennot sävymuutokset, jotka aiheutuivat eri maalierien käytöstä.

– Savirappaus on käsityötä, eikä jälki ole täydellistä. Olen todella tyytyväinen seiniemme persoonallisuuteen ja estetiikkaan, Lohtaja kiittelee.

Nyt valmiita ovat olohuoneen ja makuuhuoneiden seinät. Suunnitelmissa on vielä ainakin keittiö, jonka lisäksi Lohtaja haaveilee kylpyhuoneen ja vessan seinien rappauksesta. Kylpyhuoneen seinä jäänee kuitenkin haaveeksi.

Iines Toivonen