Soiden arka asukas

0
Kurkeen voi törmätä nykyisin syrjäisten suoalueiden lisäksi myös rantaruovikoissa.

Suo, karpalot ja kurki. Suuri, ylväs lintu on mielikuvissa avoimien soiden valtias. Muuttoaikoina tätä arkaa lintua pääsee näkemään myös lähempänä ihmisasutusta, kun kurkien muuttoparvet pysähtyvät pelloilla ja muilla aukeilla paikoilla.

Kurjet palaavat keväisin maaliskuun ja toukokuun välillä. Suomessa pesivät kurjet talvehtivat eteläisessä Euroopassa, Pohjois-Afrikassa tai Lähi-Idässä. Syksyisin kurjet lähtevät heti, kun kesän poikaset ovat lentokykyisiä. Vilkkain syysmuuttokausi onkin parhaillaan käynnissä. Suurikokoiset linnut lentävät auramuodostelmassa: lentävän kurjen tunnistaa siitä, että se pitää sekä kaulaansa että jalkojaan ojennuksessa.

Kurki pesii koko Suomessa, tyypillisesti soisilla alueilla. Vuosituhannen vaihteesta lähtien kanta on lisääntynyt ja linnut ovat löytäneet uusia pesimäpaikkoja rantojen ruovikoista. Osaltaan levittäytyminen uuden tyyppisille alueille voi kertoa myös sopivien pesimäsoiden vähenemisestä.

Keväällä pesimäreviirilleen saapuva kurkipari vahvistaa elinikäistä suhdettaan näyttävin, äänekkäin soidinmenoin. Linnut patsastelevat toistensa ympäri tärkeän näköisenä ja näyttävät tanssivan pompahdellessaan siivet levällään.

Pariskunta rakentaa oksista ja kuivista heinistä suuren kekomaisen pesän, johon naaras munii yhdestä kolmeen munaa. Molemmat vanhemmat hautovat tasapuolisesti ja vaihtavat haudontavuoroja säntillisesti siten, että munat eivät jää hetkeksikään yksin. Reilun kuukauden haudonnan jälkeen poikaset kuoriutuvat. Ne jättävät heti pesän, mutta pysyvät yhdessä vanhempiensa kanssa.

Kesän ajan kurkiperhe elää piilottelevaa elämää, kunnes poikaset oppivat loppukesästä lentämään. Silloin lentotaitoja hiotaan avoimessa maastossa ahkerasti tulevaa muuttomatkaa varten.

Muuttoparviin kokoontuvat linnut pysyttelevät vielä yhdessä perheinä, ja poikaset pääsevät tutustumaan ensi kertaa muihin kurkiin. Aikuistuvat kurjet lähtevät yleensä ensimmäiselle muuttomatkalle vanhempiensa kanssa. Talvehtimisalueilla nuoret linnut muodostavat omia parviaan ja kevätmuutto voikin suuntautua jo aivan uusille alueille.

Aikuiset kurjet ovat paikkauskollisia ja pariskunta palaa joka kesä tutulle alueelle pesimään. Kurki on pitkäikäinen laji, joka voi elää lähemmäs kaksikymmentävuotiaaksi.

Se pesii ensimmäisen kerran vasta noin viisivuotiaana. Kenties sopivan kumppanin löytäminen ja elinikäisen parisiteen muodostuminen ottaa aikansa. Lisäksi nuoren kurkiparin on löydettävä itselleen sopiva reviiri ennen ensimmäistä pesimistään.

Kurkiin kiinnitettyjen satelliittilähettimien avulla on selvitetty, että Suomessa pesivät kurjet muuttavat joko läntistä tai itäistä muuttoreittiä. Suositumpi itäinen reitti kulkee Baltian maiden ja Unkarin kautta joko Lähi-Itään tai Etiopiaan asti. Läntistä reittiä muuttavat kurjet lentävät Baltiasta Saksan halki Ranskaan ja Espanjaan, osa jatkaa vielä pidemmälle Portugalin kautta Marokkoon.

Teksti: Lily Laine, kuva: Maija Karala

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän