Tiskikone on tuttu, vessaharja toinen juttu

0
Paju Pekkanen tekee aika usein kotitöitä.

Nuorisotalo Vantin ovella vastassa on pitkä rivi kenkiä ja iloinen puheensorina. Se hiljenee, kun esittäydyn ja kerron asiani: olen kyselemässä nuorten suhteesta kotitöihin ja etsin haastateltavia. Ei, ei, ei semmoiseen, ei ainakaan nimiä saati kuvia!

Paju Pekkanen on sentään rohkea ja suostuu. 15-vuotias Paju kertoo tekevänsä kotona aika usein kotitöitä.

– Vien roskia, täytän ja tyhjennän tiskikonetta, välillä imuroin. Hoidan myös tyhjät maitopurkit kierrätykseen. Joskus teen ruokaa, jotain helppoa kuten makaronilaatikkoa tai tortilloja tai jotain, mitä on tehty koulun kotitaloudessa.

Pajun perheeseen kuuluvat äiti ja kaksi pikkusisarusta. Pitkien koulupäivien jälkeen kotitöihin tarttuminen ei aina innosta, mutta Paju kertoo, että ikävätkin työt sujuvat nyt paremmin kuin ennen.

– Aikaisemmin valitin kotitöistä enemmän, mutta nyt ajattelen, että haluan auttaa.

17-vuotias Eedit Puukki sanoo tekevänsä kotitöitä joskus. Aika useinkin, sillä hän huolehtii oman huoneensa siisteydestä ja se tietysti lasketaan kotityöksi. Muuten Eedit tyhjentää astianpesukonetta, huolehtii kissanhiekkalaatikon siivoamisesta ja imuroi joskus.

– Kotona kaikki tekevät kotitöitä, äiti ja isä enemmän. Ruoanlaitto ei kiinnosta, joskus olen laittanut jotkut wingsit uuniin tai yrittänyt leipoa kakkua. Pikkusisko on enemmän kiinnostunut ruoanlaitosta.

Eeditin mukaan riittää, että kotona on kohtuullisen siistiä. Pieni sotku ei häntä haittaa, kunhan se ei pahasti kasaudu.

– Keittiö täytyy aina siivota kunnolla, mutta omassa huoneessa ei ole niin tarkkaa.

Nuorisotalolla oli myös poikia, mutta yksikään ei suostunut haastatteluun. Kaikki väittivät, etteivät tee kotitöitä ja joku yritti jopa esittää, ettei tiedä, mitä koko sana tarkoittaa.

Rivien välistä kuitenkin paljastui, että ainakin koiran ulkoilutus kuului jonkun rutiineihin eikä tiskikonekaan aivan tuntematon ollut. Kysymys vessan pesusta sai joukon lähes riehaantumaan. Yksi ilmoitti muuttavansa mamman luo jos moista askaretta vaadittaisiin, toinen vakuutti äidin hoitavan homman ja kolmas kertoi tekevänsä tarpeensa mieluummin lattialle kuin tarttuvansa vessaharjaan.

Pieni kyselyni antoi ainakin tällä kertaa sen tuloksen, että yhä edelleen tytöt tekevät kotitöitä ja pojat päästetään vähemmällä. Eräs tytöistä tuli vasta nyt huomanneeksi epäkohdan.

– Minulta vaadittiin kotitöitten tekemistä jo 6–7-vuotiaana. Pikkuveljen ei tarvitse tehdä mitään.

Pirkko Varjo