Tyks Vakka-Suomen sairaalassa avoimet ovet – Luvassa myös museonäyttelyn avajaiset

0
Muun muassa Tyks Vakka-Suomen sairaalan koordinoiva ylilääkäri Jonna Virtanen (vas.) ja koordinoiva ylihoitaja Riikka Maijala ovat tavattavissa avointen ovien päivänä.

Ensi viikon tiistaina Tyks Vakka-Suomen sairaala järjestää avoimien ovien iltapäivän. Tapahtumalla halutaan muistuttaa, kuinka monipuolista palvelua Uudessakaupungissa on tarjolla.

– Täältä on poistunut palveluita vuosien saatossa ja välillä on ollut hieman tappiomielialaakin, ettei täältä enää saisi monipuolista hoitoa, mutta meillä on lähellä paikallisesti tarjota vaikka mitä palveluita, Tyks Vakka-Suomen sairaalan koordinoiva ylilääkäri Jonna Virtanen kertoo.

– Olemme elinvoimainen lähisairaala ja nyt haluamme näyttää myös sen, millaista arki täällä sairaalassa on. Yhteistyö tiivistyy eri tahojen kanssa vielä entisestään, kun hyvinvointialueet käynnistyvät, joten nyt on hyvä hetki tuoda esille myös eri yritysten ja yhdistysten kanssa tekemäämme yhteistyötä, Tyks Vakka-Suomen sairaalan koordinoiva ylihoitaja Riikka Maijala sanoo.

Avoimien ovien tapahtuma alkaa tiistaina puolilta päivin ja se päättyy puoli neljältä. Päivän aikana voi tutustua alueen ajanvarauspoliklinikoihin, päivystykseen, kuvantamiseen, laboratorioon, fysioterapiaan, dialyysiosastoon, hallintokäytävään, laitoshuoltoon ja tekniikkapuolelle. Tavattavissa on myös esimerkiksi potilasasiamies.

– Kuten listasta huomaa, niin meillä on kaikkien Tyksin toimialueiden toimintaa täällä. Työntekijöitäkin meillä on ihan mukavasti, koska sairaalassa on vakansseja noin 160. Lääkärit kulkevat Turusta tänne, mutta muuten työntekijät ovat paikallisia, Maijala sanoo.

Avointen ovien iltapäivän aikana luvassa on myös Tyksin johdon terveiset, kun sairaalajohtaja Sirkku Jyrkkiö ja sairaalaylihoitaja Tuija Lehtikunnas piipahtavat Turusta paikalle. Esillä ovat myös sairaalan yhteistyökumppaneina toimivat kolmannen sektorin järjestöt ja yhdistykset, asiakasfoorumi sekä Terveyskylä.

Auria Biopankin pisteellä voi halutessaan käydä antamassa verinäytteen, jota voidaan käyttää eettisesti hyväksyttyihin tutkimustarkoituksiin. Tapahtumapäivän tilaisuuksiin osallistuville aikuisille on maskisuositus.

– Tyks Vakka-Suomen sairaala täytti viime vuonna 50 vuotta ja olisimme halunneet järjestää tapahtuman jo silloin, mutta koronarajoitukset estivät suunnitelmat. Juhlistamme nyt siis avoimin ovin 51-vuotiasta sairaalaa, Maijala kertoo.

Tiloissa on järjestetty avoimien ovien tapahtuma viimeksi vuonna 2018 ja silloin paikalla kävi satoja eri ikäisiä toiminnasta kiinnostuneita.

– Tänäkin vuonna huomioimme lapset ja he voivat tuoda oman pehmolelunsa hoidettavaksi nallesairaalaan. Lapset pääsevät myös tutustumaan ambulansseihin, mikäli autot eivät ole hälytysajossa. Fysioterapeutit ovat myös suunnitelleet lapsille temppuradan, Maijala lisää.

Tapahtumaan saapuville jaetaan kartat, joissa kerrotaan, mitä missäkin kerroksessa tapahtuu. Tapahtumassa on myös kahvitarjoilu ja arpajaiset.

Esillä Tyks Vakka-Suomen sairaalan museonäyttelyssä on muun muassa keskosvauvan lämmityslaatikko. Laatikon pohjalle laitettiin kuumennettua hiekkaa ja vauva suljettiin laatikkoon, jotta hän pysyisi lämpimänä.

Pohjakerroksessa voi käydä tutustumassa myös sairaalan museonäyttelyyn, jossa käydään läpi sitä, kuinka 1800-luvun Maria Savónin sairastuvasta on tultu tälle vuosituhannelle ja alue- ja lähisairaalaksi.

– Näyttely on tehty yhteistyössä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin museonhoitajien kanssa. Toimme näytille esimerkiksi keskosten lämmityskaapin, synnytystuolin, pumppulaitteen sekä leikkausinstrumentteja eri vuosikymmeniltä, Maijala kertoo.

Hän lupaa, että sairaalan museonäyttely on ensi viikosta eteenpäin auki virka-aikoina ja siihen saa käydä tutustumassa myös omatoimisesti.

– Olen iloinen ja ylpeä näyttelyn lopputuloksesta, siinä oli iso homma, mutta saimme tehtyä tyylikkään kokonaisuuden. Näyttely kertoo, mistä olemme tulossa ja mihin olemme matkalla. On niitä organisaatiomuutoksia tehty ennenkin, Maijala summaa.