Ugin vastaanottokeskus aukeaa torstaina – Kaupunkiin on kuukauden sisään tulossa noin 200 ukrainalaista lisää

0

Maahanmuuttoviraston kanssa yhteistyötä tekevä sosiaali- ja terveysalan yritys Medivida Oy avaa ukrainalaisille tarkoitetun vastaanottokeskuksen kaupunkiin ensi torstaina.

Ukrainalaiset sijoitetaan ympäri kaupunkia vuokrattuihin asuntoihin, mutta heille tarjotut palvelut tuotetaan Medividan Alisellakadulla sijaitsevasta palvelupisteestä.

– Uuteenkaupunkiin on tulossa lähiaikoina 200 uutta ukrainalaista, joten palvelut on pääsääntöisesti tarkoitettu heille. Medividan Uudenkaupungin yksikön johtajaksi valittu Sofia Ulfstedt kertoo.

Maahanmuuttovirasto tekee jatkuvaa valtakunnallista kokonaisarviointia ja päättää sen perusteella uusien vastaanottokeskusten sijainnit.

– Maahanmuuttoviraston tilannekeskus osoittaa uusille vastaanottojärjestelmän asiakkaille vastaanottokeskuspaikan. Perustettavat vastaanottokeskukset eivät ole ainoastaan ukrainalaisten majoittamista varten. Vastaanottojärjestelmässä majoitetaan sekä tilapäisen suojelun hakijoita että turvapaikanhakijoita, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Heikki Väätämöinen sanoo.

Uuteenkaupunkiin avataan asuntopohjainen haja-asutusmalli, jossa Medivida vuokraa ukrainalaisille hankittavat asunnot omiin nimiinsä. Asuntoja vuokrataan keskusta-alueelta sekä Kalannista.

– Meillä ei ole tarkkaa tietoa, koska uudet ukrainalaiset saapuvat kaupunkiin, mutta oletettavasti tämän kuun lopussa. Vastaanottokeskuksen toiminnalle ei ole asetettu aikarajaa, mutta se toimii toistaiseksi, Ulfstedt sanoo.

Uudessakaupungissa on ennestään jo noin 250 ukrainalaista. Osa kaupunkiin saapuneista on mennyt suoraan maatilamajoitukseen ja osa on vuokrannut asuntoja kaupungin sosiaalitoimen avustamana.

Medivida tuottaa jatkossa keskustan palvelupisteestään ukrainalaisille ohjaus-, sosiaali- ja terveyspalveluita. Palvelupisteeseen ei suunnitella ympärivuorokautista toimintaa.

– Emme ole hankkimassa kaupunkiin laitosmallista vastaanottokeskusta, Maahanmuuttoviraston Väätämöinen tarkentaa.

Medividan rekrytoinnit Uudenkaupungin toimipisteeseen ovat käynnissä. Ulfstedtin lisäksi vastaanottokeskukseen on palkattu jo tämän viikon alussa aloittanut ohjaaja. Yritys hakee Uuteenkaupunkiin vielä ainakin ohjaajia, vastaavaa ohjaajaa, sosiaalityöntekijää ja sosiaaliohjaajaa.

– Minä en ole pyörittänyt vastaanottokeskusta aiemmin, mutta olen toiminut kuntayhtymän johtajana, joten hallinnon tehtävät ovat tuttuja. Maahanmuuttoasiat ovat lähellä sydäntäni.

– Lähdin maaliskuussa Puolan Varsovaan bussilla auttamaan ukrainalaisia Suomeen ja Paraisille kotimajoitukseen. Uudessa tehtävässäni yhdistyvät siis osaamiseni ja kiinnostuksen kohteeni, Ulfstedt lisää.