– Vaikka Nystadissa ollaan, yhtään kertaa tämän 21 vuoden aikana en ole tarvinnut ruotsin kieltä. Useimmiten asiakas puhuu suomea, mutta yhä useammin englantia, ukrainaa tai jotain muuta vierasta kieltä, yrittäjyysneuvoja Esa Kerkola Ukipolis Oy:n uusiyrityskeskuksesta kertoo.
Kerkolalta englanti sujuu, mutta osa uusista yrittäjistä ei puhu edes englantia. Viime aikoina uusyrityskeskuksen asiakkaiksi on hakeutunut ukrainalaisia, jotka haluavat yrittäjiksi.
– Onneksi meillä on talossa työntekijä, joka puhuu natiivisti ukrainaa. Hän on ollut tulkkiapuna, Kerkola toteaa.
Uusista yrittäjäkandidaateista on nyt noin 20 prosenttia vieraskielisiä, kymmenen vuotta sitten vieraskielisten osuus oli viitisen prosenttia. Muutos on siis merkittävä.
Muualta Suomeen muuttaneet ovat rohkeita lähtemään yrittäjiksi, mutta yrityksen perustaminen voi silti olla kynnyksen takana. Rahoitusta on vaikea saada, jos on joutunut esimerkiksi autotehtaalta lomautetuksi tai työttömäksi ja asuu vuokra-asunnossa.
– Tilanne on toinen, jos on omistusasunto ja siinä vakuutta vapaana.
On tausta sitten mikä tahansa, tyypillisesti yrittäjäksi lähdetään hieman vanhempana, kun työkokemusta on jo kertynyt.
– Yrittäjäksi ryhtyvän keskimääräinen ikä on 42 vuotta. Sukupuolijakauma on hyvin tasainen. Koulutustaustassa on tapahtunut vuosien myötä muutosta. Aiemmin yrittäjäksi lähti eniten peruskoulun tai ammattikoulun käyneitä, nyt 42 prosentilla on opistotausta, 36 prosentilla ammattikoulutus tai lukio, 12 prosentilla korkeakoulutausta ja vain 10 prosentilla yrittäjäksi aikovista on käytynä vain peruskoulu.
Vuodesta 2019 alkaen Uuteenkaupunkiin on perustettu 285 uutta yritystä, jotka ovat kaupparekisterissä. Tilastosta puuttuvat ns. kevytyrittäjät.
Useimmat uudet yrittäjät perustavat yrityksen palvelualalle, esimerkiksi ravintola-alalle tai kauneudenhoitoalalle. Kerkola sanoo, että vaikka kaupungissa on esimerkiksi jo paljon hierojia, uusillekin tilaa löytyy.
– Hierojille tuntuu olevan aina vain 2–3 viikon jono, hän naurahtaa.
Sen sijaan on toimialoja, joissa Uudessakaupungissa on jo niin hyvä tarjonta, että uuden yrityksen voi olla vaikea lähteä liikkeelle.
– Uudessakaupungissa on paljon ravintolatarjontaa. Ei täällä nälkäisenä tarvitse olla.
Kerkola näkee, että sen sijaan kotipalveluissa voisi olla tekemätöntä työtä.
– Alalla voisi hyvin menestyä pienikin yritys, kunhan vain täyttää kaupungin palvelusetelikriteerit.
Starttirahaa saa nykyisin helposti, sen myöntämistä hallinnoi TE-palvelut. Kerkola sanoo, että aiemmin starttirahan hakijoilta edellytettiin käymistä yritysneuvonnassa. Nyt ei enää, vaan yrittäjäksi voi lähteä omin päin.
– Toiminimen tai jopa osakeyhtiön perustaminen on teknisesti helppoa, mutta esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman laatimisessa tai rahoituksen miettimisessä uusi yrittäjä saattaa tarvita tukea, Kerkola arvioi.
Ukipoliksen luotsaama uusyrityskeskus tarjoaa veloituksetonta neuvontaa yritystoimintaa harkitseville henkilöasiakkaille ja vähän aikaa toimineille yrityksille Vakka-Suomessa.
Kun MDI teki uusyrityskeskuksista vaikuttamistutkimuksen, Uudenkaupungin uusyrityskeskus sai parhaat arvosanat asiakastyytyväisyydestä.
– Kyllähän se mieltä lämmittää, yrittäjyysneuvoja Esa Kerkola hymyilee.
Fakta
Yrityskentässä muutoksia
Uudessakaupungissa toimii Tilastokeskuksen mukaan lähes 1 600 yritystä. Luvussa ei ole mukana maa-, metsä-, eikä kalatalousyrityksiä.
Uudenkaupungin yrityksistä moni on vaihtanut omistajaa viime aikoina. Vakka-Service siirtyi 1.10. Laitilan Puhelimen omistukseen. Suomalainen teräspalveluyhtiö Feon on ostanut Uudessakaupungissa toimivan AluSteelin. Uutechnic on nyt osa SPX FLOW-yhtiötä.