Ukrainalaisille yhä apua

0

Sota Ukrainassa ei ole ohi. Sota jatkuu yhä ja se merkitsee, että ukrainalaiset tarvitsevat lisää apuamme.

Medivida Oy avaa Uudessakaupungissa torstaina vastaanottokeskuksen, jonka tarkoituksena on auttaa tänne tulleita ja tulevia ukrainalaisia. Vastaanottokeskus toimii maahanmuuttoviraston kanssa yhteistyössä. Vastaanottokeskuksen toimintamalli on uusi: Medividalla ei ole asuntolaa, jossa tulijat voisivat asua, vaan yritys vuokraa asuntoja ukrainalaisten käyttöön Uudenkaupungin keskustasta ja Kalannista.

Asuntojen tarve alkaa olla todella kova, sillä ukrainalaisia on tulossa lisää. Jo nyt Medividan tiedossa on, että ukrainalaisia saapuu kaupunkiin syksyn aikana noin parisataa. Talvi voi tuoda vielä lisää pakolaisia. Uudessakaupungissa on jo nyt noin 250 ukrainalaista. Osalla heistä on asunto ja jopa työpaikka, mutta avuntarvetta on vielä näillä jo aiemminkin tulleilla. Keväällä tulleista ukrainalaisista iso osa sijoittui maatiloille asumaan ja kausitöihin. Nyt viljelyskausi on ohi. Työt ovat loppumassa. Lisäksi maatiloilla on kausityöläisille varattu vain kesämajoitukseen sopivia tiloja. Kesämajoituksissa ei ole lämpöä, eikä välttämättä edes sähköä ja vettä. Kausiasunnoissa asuville ukrainalaisillekin pitäisi löytää kunnon asuintilat.

On hyvä, että asiaa alkaa hoitaa maahanmuuttoviraston kanssa yhteistyössä sosiaali- ja terveyspalveluihin perehtynyt yritys. Kun sota vain jatkuu, myös täällä on oltava pysyvämpiä rakenteita ukrainalaisten auttamiseen. Talkootyötäkin silti yhä tarvitaan.

Uudessakaupungissa avattiin keväällä ukrainalaisten avustuskeskus Rauhankadulle. Auttaminen alkoi hyvin aktiivisesti. Nyt avustuskeskus on muuttamassa Ylisellekadulle ja käynnistämässä uutta aktiivista vaihetta.

Teija Uitto