Uusikaupunki Areena täyttyi toiminnasta ja riemunkiljahduksista

0
Musiikkiopisto toi tapahtumaan pieniä musiikkiesityksiä ja moni innokas lapsi kokeili ainakin puhallinsoittimia.

4-vuotias Venla Lehmusvaara pompottaa koripalloa varmoin ottein Uusikaupunki Areenan sisähallissa. Sinnikkäästi hän tavoittelee pallolla koria, joka on kuitenkin pienelle ihmiselle aivan liian korkealla.

– Tää oli lemppari, toteaa Venla, kun tiedustelen, mikä oli hänen mielestään kiinnostavinta harrastusmessuilla.

Venla on ehtinyt kiertää kaikilla pisteillä, mutta koripallo on nyt mieleen. Hän ei ole sitä aiemmin kokeillut ja siihen nähden pallo pysyy hyvin hallussa.

Harrastusmessuilla kiersivät aamupäivällä koululaiset neljännestä luokasta yhdeksänteen luokkaan saakka ja iltapäivällä tapahtuma oli kaikille avoin. Messuilla oli esillä laaja kavalkadi erilaisia seuroja ja yhdistyksiä, joiden pisteillä oli sekä toiminnallisia että aivojumppaa vaativia tehtäviä.

Koululaisten aikaan sisähalli oli luonnollisesti ollut täynnä menoa ja melskettä ja iltapäivällä olikin selvästi pienempää vierailijaa tutustumassa pisteisiin.

– 1.–3.-luokkalaiset kutsuttiin vanhempien kanssa käymään messuilla iltapäivällä. Nyt on pienemmillä hyvin tilaa ja he saavat rauhassa kokeilla haluamiaan lajeja, ja tästä syystä pienemmät luokat rajattiin aamupäivästä pois, kertoo tapahtumatuottajana toiminut Päivi Sappinen .

Tapahtumaa ei tällaisessa muodossa ole aiemmin järjestetty, ja Sappinen on enemmän kuin tyytyväinen päivään. Iltapäivällä tapahtumaan virtaa tasaisesti lapsiperheitä ja aikuisiakin tutustumaan harrastusmahdollisuuksiin.

Sisähallissa sijaitsevien pisteiden lisäksi ulkoa löytyi muun muassa kirjastoauto ja Uudenkaupungin VPK:n piste sekä ampumahallilla oli mahdollista käydä kokeilemassa ilma-ase- ja jousiammuntaa.

– Meillä on Uudessakaupungissa todella kattavat harrastusmahdollisuudet ja se on hienoa. On mukava huomata kuinka seurat ovat panostaneet omiin pisteisiinsä ja lajien esittelyihin. Uudenkaupungin kamppailu-urheilijat ovat painineet tuolla matolla aamu yhdeksästä asti, niillä on ihan mieletön kunto, Päivi Sappinen kehuu.

Vesaisten pisteellä on pulmallinen tehtävä, jossa palapelin paloista tulee rakentaa kuutio. Pähkinän parissa istuu kärsivällisesti useampi lapsi ja nuori. Kuution rakennus vaikuttaa simppeliltä, muttei sitä ole. Kuutio ja sen kokoaminen näyttää koukuttavan, ikään katsomatta.

Vesaisten toiminta on suunnattu lapsiperheille, ja vesaiset järjestävätkin erilaisia retkiä ja puuhapäiviä. Jäsenenä pääsee osallistumaan leireille, retkille ja tapahtumiin edullisemmin tai maksutta. Jäsenyyttä ei kuitenkaan vaadita.

Uudenkaupugin Purjehdusseuran pisteellä on merimerkkitehtävä, joka näyttää asiaan perehtymättömälle haastavalta. Pisteellä esittelijänä toiminut Raija Herrala-Nurmi kuitenkin sanoo nuorempienkin hoksaavan idean nopeasti, kun hieman ohjeistaa ja kertoo merkkien merkityksistä.

– Koululaiset olivat todella kiinnostuneita tästä, vaikka joukossa oli niitäkin, jotka eivät olleet omien sanojensa mukaan koskaan veneilleet. Myös tietokonepeli, jossa voi kilpailla purjehduksessa kaveria vastaan, oli nuorten kesken suosittu, kertoo Herrala-Nurmi.

Raija Herrala-Nurmi toivoo, että nuoret löytäisivät veneilyharrastuksen pariin. Uudenkaupungin Purjehdusseura on aktiivinen seura, joka panostaa varsinkin junioritoimintaan. UPS järjestää vuosittain alkeiskurssin uusille junioripurjehtijoille ja kurssille voi osallistua, jos on vähintään 7-vuotias ja uimataitoinen.

– Seuralla on optimistijollia, joilla pääsee harjoittelemaan, joten omaa ei tarvitse olla. Siinä vaiheessa, jos kiinnostus harrastusta ja kilpailua kohtaan kasvaa, voi harkita oman hankkimista, Herrala-Nurmi kannustaa.

Silloin tällöin hallissa kajahtaa torvesta tuleva töräys, kun lapset intoutuvat kokeilemaan puhallinsoittimia Vakka-Suomen musiikkiopiston pisteellä. Musiikkiopistolla oli myös lyhyitä esityksiä pitkin päivää, joka loi mukavan ja rennon lisän hallissa käyskentelyyn.

Yksi nuorista esittelijöistä oli UJK:n taitoluistelua edustava Miisa Lähtinen . 8-vuotias Miisa on harrastanut taitoluistelua jo neljä vuotta. Miisa näyttää esimerkkiä, kuinka piruettilusikalla voi harjoitella piruettia ilman luistimia ja jäätä, sillä taitoluistelutreeniin kuuluu myös paljon oheisharjoittelua jäällä olon lisäksi.

Tapahtuman tärkeys ja onnistuneisuus näkyivät lasten ja aikuisten kasvoilla; hymy ja nauru olivat herkässä ja toivon mukaan moni löysikin itseään kiinnostavaa harrastusta ja toimintaa.

Sanni Artiola