– Etsivä nuorisotyö omaa Uudessakaupungissa jo pitkät perinteet ja työllä selkeät raamit. Tämä kaikki antaa meille hyvät lähtöasetelmat. Työntekijän oman persoonan tulee kuitenkin näkyä työssä ja meidän esihenkilö onkin antanut meille hyvin vapaat kädet toiminnan kehittämiseen, kertoivat Nina Kuusisto-Huuskonen ja Erika Raitanen.
Samalla he muistuttivat, että tärkeintä työssä on kuunnella nuorten tarpeita ja toiveita.
Tämän syksyn uutuutena etsivän nuorisotyön puitteissa järjestetään lähes viikoittain avoimien ovien ilta Uudenkaupungin keskustassa, nuorisotalo Vantissa tai Kalannin nuokkarilla.
– Iltoihin ovat tervetulleita kaikki nuoret, toisen asteen opiskelijoista aina 28-vuotiaisiin. Pelaillaan yhdessä, juodaan kahvia, kokataan joskus jotain pientä. Pääpaino on kuitenkin siinä, että tavataan muita ja jutellaan, selvitti Kuusisto-Huuskonen.
– Se on ainakin tullut jo selväksi, että nuorilla on kova tarve puhua ja löytää joku joka kuuntelee. Ja tämä on yksi meidän työn ydintehtävistä, lisäsi Raitanen.
Etsivät nuorisotyöntekijät ovat myös tavattavissa viikoittain Novidan tiloissa.
– Se on kyllä uusikaupunkilaisnuorista todettava, että he ovat mukavan vastaanottavaisia. Meitä moikataan ja meille tullaan juttelemaan hyvin matalalla kynnyksellä, mikä on tarkoituskin, iloitsi Raitanen.
Nina Kuusisto-Huuskonen muistutti, että etsivän nuorisotyöntekijän juttusille voi tulla vaikka elämässä ei olisi mitään suurta ongelmaa.
– Jos on joku pienikin asia, mikä askarruttaa tai harmittaa, niin meille voi tulla siitä puhumaan tai laittaa vaikka viestiä.
Etsivän nuorisotyön pääpaino on kuitenkin yksilötyössä. Etsivän nuorisotyöntekijän puoleen voi kääntyä, jos tarvitsee tukea oman elämäntilanteen selvittelyssä, liittyi ongelma sitten opintoihin, työelämään, talouteen tai sosiaalisiin suhteisiin.
– Yhdessä voimme pohtia elämäntilannetta ja käydä läpi nuoren tulevaisuuden toiveita. Me myös autamme kartoittamaan saatavilla olevia palveluja. Lisäksi voimme ihan konkreettisesti auttaa vaikka Kelan lomakkeiden täyttämisessä tai viranomaisten tavoittamisessa, luettelivat Erika Raitanen ja Nina Kuusisto-Huuskonen.
Etsivien nuorisotyöntekijöiden puoleen voi kääntyä myös silloin kun tuntee olevansa yksin, vailla kavereita tai harrastuksia.
– Me voimme lähteä kaveriksi vaikka frisbeegolfkentälle tai elokuviin. Tai voimme tulla tueksi, jos uuteen harrastusporukkaan meneminen jännittää liikaa.
Nuorelle etsivä nuorisotyö on maksutonta ja vapaaehtoista, eli apua saa juuri niihin asioihin, joihin itse sitä haluaa. Etsiviin nuorisotyöntekijöihin voivat ottaa yhteyttä myös nuoren läheiset. Tapaaminen voidaan sopia nuorelle sopivaan paikkaan.
Yhteydessä etsiviin nuorisotyöntekijöihin voi olla soittamalla, sähköpostitse, whatsapilla, tekstiviestillä, facebookissa, instagramissa tai tulemalla avoimiin tapaamisiin.
Etsivä nuorisotyö
Työmuotoja ovat palveluohjaus, yksilöohjaus, verkostoyhteistyö, kotikäynnit ja nuoren tukeminen elämän eri osa-alueilla.
Etsivä nuorisotyöntekijä tapaa nuorta kartoittaen tämän elämäntilannetta ja tulevaisuuden odotuksia. Tämän pohjalta mietitään yhdessä asiakkaan kanssa tukitoimet ja palvelumuodot, joita hän tarvitsee.
Etsivä nuorisotyö on nuoren tukena niin kauan kuin nuori itse kokee tarpeelliseksi.
Työssä tehdään yhteistyötä alueen palveluntarjoajien kanssa.