Vanha pihasauna sai uuden elämän

0
Saunan edustalla on tilava terassi, jossa Mia Heuru ja Marko Huutola viettävät perheen kanssa aikaa muulloinkin kuin vain saunailtoina.

Mia Heurun ja Marko Huutolan vanhan pihasaunan remontti valmistui vuosi sitten. Noin 70 vuotta vanha sauna oli huonokuntoinen, eikä ajan tummentamine mäntypaneeleineen juuri houkutellut kylpemään. Nyt sauna ja saunatupa ovat tyylikkäitä, siistejä ja niin trendikkäitä, että on yllättävää kuulla, ettei tiloista ole purettu kaikkea vanhaa ja kulunutta pois.

Remontointia ja kierrätystä harrastava perhe katsoo aina ensin, saako vanhasta tuunattua entistä ehompaa ennen kuin hankkii uutta.  

– Remontti kesti kyllä aika kauan, me olemme hitaita remontoijia, sillä haluamme jättää aikaa muullekin elämälle. Myös suunnitteluun menee aikaa vähintään sama, mikä itse työhön, Mia Heuru kertoo.

Remontin yhteydessä huomattiin vähän lahovaurioita seinähirsissä ja kolme alinta hirttä jouduttiin vaihtamaan. Löylyhuoneen seinäpaneelit jätettiin paikoilleen ja käsiteltiin mustalla saunavahalla. Vahaa siveltiin useita kerroksia, ennen kuin väri oli tarpeeksi peittävä. Sisäkatto uusittiin ja käsiteltiin niin ikään mustalla saunavahalla. Uusi laattalattia tehtiin vanhan laattalattian päälle.

– Lattiassa oli ennen valkoisia laattoja, jotka sinällään olivat kauniita, mutta niin kuluneita ja tahraisia, ettei niitä saanut enää puhtaiksi.

Uudet lauteet rakennettiin haavasta ja käsiteltiin valkoisella saunavahalla. Vanha muuri pinnoitettiin mikrosementillä. Puilla lämpiävä kiuas ostettiin uutena. Kiukaan yhteydessä on myös vesisäiliö, josta saunailtoina saadaan kuumaa vettä. Suihkua ei ole.

– Peseydymme pesuvadissa, eikä tästä ole pitkä matka sisälle taloon ja suihkuun, jos haluaa. 

Pukuhuoneen takaseinään asennettiin uusi sormipaneeli, muuten kaikki pinnat ovat vanhoja. Pinnat on maalattu Mian suosikkiväreillä mustalla, harmaalla ja valkoisella. Pieneen tilaan on saatu mahtumaan siellä jo olleen kiintopenkin lisäksi korituoli ja pieni pöytä. Kaikki kalusteet on hankittu käytettyinä tai saatu ystäviltä.

Mia ja Marko muuttivat Merimiehenkadulla olevaan taloonsa 2016. Muuttoa edelsi vuoden kestänyt remontti. Korjattavaa ja rakennettavaa on riittänyt vielä muuton jälkeenkin, yläkertaan on muun muassa tehty omat huoneet perheen kolmelle tyttärelle.

Vuonna 1926 rakennetussa talossa, jossa nyt on kuusi huonetta ja keittiö, on aikoinaan ollut kaksi asuntoa. Pihasaunan korjaus sai odottaa remonttilistan häntäpäässä.

– Emme ole erityisen kovia saunojia. Kesällä käymme saunassa vain harvoin, talvella sinne on mukava mennä, kun ulkona on kylmä.

Ideoita sauna- ja muihin remontteihin Mia hakee sisustuslehdistä ja netistä. Hän on myös ahkera kirpputorien ja netin käytettyä tavaraa myyvien palstojen koluaja.

– Meillä Uudessakaupungissa on hyviä kirpputoreja. On aina ilo etsiä ja löytää jotain, jota voi käyttää.

Mia Heurun ja Marko Huutolan kotia ja pihasaunaa voi käydä ihailemassa Uudenkaupungin Vanhat talot -tapahtumassa.

Pirkko Varjo