Vesa-Pekka Rantamaalle ammatti tuli verenperintönä

0
Vesa-Pekka Rantamaa hankki siivutuskoneen jo viitisentoista vuotta sitten, mutta luonnon siikaa täytyy edelleen siivuttaa käsin.

– Päivääkään en ole muita hommia tehnyt, 61 vuotta syksyllä täyttävä Vesa-Pekka Rantamaa naurahtaa.

Kalanjalostus ja -myynti tulivat luontevana jatkona kalastukselle, josta hän aloitti työuransa isänsä ja isoveljensä kanssa.

Kalaliike V. Rantamaan myyntiauto on tuttu näky Uudenkaupungin torilla, mutta Vesa-Pekka on ollut torilla myymässä kauemmin kuin moni ehkä arvaakaan.

– Olen viisivuotiaana ollut myymässä silakkaa isän kanssa Uudenkaupungin torilla.

Rantamaan suku on aina elänyt kalasta. Pyhämaahan he saapuivat Ahvenanmaalta.

– Minun isoisän isällä on ollut Pyhämaan ensimmäinen venemoottori, viidettä kalastajapolvea suvussaan edustava Rantamaa tietää.

Vesa-Pekalla ja hänen veljellään Veli-Matilla oli kuitenkin muitakin vaihtoehtoja.

– Isä näytti, että siinä on kolme koulua. Saa itse päättää, mutta kouluun pitää mennä, Vesa-Pekka muistelee hetkeä Uudessakaupungissa.

Isoveli meni kauppakoulun puolelle ja Vesa-Pekka ammattikouluun lukemaan autonasentajaksi.

Kuukausi ennen valmistumista koulu jäi kesken, mutta rehtori lupasi, että saa tulla takaisin, kunhan hoitaa poissaolot ja viimeisen kuukauden opinnot loppuun.

– Sain paperit, mutta en ole tarvinnut niitä koskaan, mutta ammattitaitoa olen. Meillä oli parhaimmillaan viisi autoa, kaksi traktoria ja kahdeksan venettä. Ei ole tarvinnut korjaajalle soittaa.

Rantamaa veikkaa, että ei olisi päätynyt alalle, jos Pyhämaahan olisi aikoinaan tullut öljynjalostamo. Se olisi kaatanut hänen mielestään kala-alan yritykset.

Vesa-Pekan savustamien ja vaimo Eevan kehittämien tuotteiden kirjo on nykyisin laaja.

Toimintaan on kuulunut myös kirjolohen kasvattamista ja silakanpyyntiä rysillä. Rantamaalla oli parhaimmillaan kahdeksan silakkarysää, mikä oli eniten koko seudulla, mutta ne jäivät myöhemmin pois. Veli kasvattaa edelleen kirjolohta.

Käytännön asioihin EU on tuonut vuosien varrella muutoksia.

– Ennen oli silakan suolaamiseen puiset tiinut 1800-luvulta. Enää ei saa puisia käyttää, vaan lasikuitua tai muovia, Rantamaa sanoo esimerkiksi.

Tilat ovat aikojen kuluessa laajentuneet ja tuotevalikoima kasvanut. Erilaiset tuorejuustotuotteet ovat saaneet nuoremmat kaupoille.

– Ne ovat saaneet nuoret syömään kalaa, Rantamaa on huomannut.

Jos ennen meni kymmeniä tai jopa sata kiloa kokonaista ahventa ja kuhaa, niin nykyisin koko viikonlopun saldo voi olla kymmenen myytyä kokonaista kalaa. Niiden sijaan halutaan valmista tai puolivalmista tuotetta.

Torimyynti on aina ollut tärkeä osa Rantamaan liiketoimintaa. Hän myy perjantaisin Laitilan ja lauantaisin Uudenkaupungin torilla. Välillä tosin on käynyt niin, että asiakkaat ovat käyneet ostamassa vaunun tyhjäksi jo liikkeen pihalta Pyhämaasta.

Tukkumyynnistä Rantamaa aikoo luopua lähivuosina. Raumalainen hypermarketti on nykyisin yksi suurimmista kumppaneista.

– Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri oli iso asiakas, mutta ei enää, kun Ahvenanmaalta alettiin rajusti tyrkyttää kalaa.

Rantamaa on pyörittänyt yritystään Pyhämaassa yli 30 vuotta, mutta tulevaisuuden suhteen hän ei ole luottavainen.

– Jatkajaa ei ole. En uskoa, että löytyy ketään, joka haluaa jatkaa. Kala-ala on muutenkin sellaisessa tilanteessa, että ei juurikaan suomalaisia yrittäjiä ole jatkamassa.

Virolaiset ovat vallanneet alaa paljon.

– Veljenpoika Jukka on ainoa, jonka tiedän, että jatkaa Rantamaan lohen yrittäjänä.

Päivät ovat yleensä työntäyteisiä, mutta lomiakin on ennen pandemiaa ehditty pitää. Edellisen Thaimaan-reissun jälkeen menivät rajat kiinni koronan vuoksi, eikä sen jälkeen ole reissattu.

Tällä hetkellä kuhaa ja ahventa tulee Ugista ja Pyhärannasta. Kirjolohta Kustavista ja Nauvosta Kalaset Oy:n kautta.

Työpäivät venyvät välillä reilusti seuraavan päivän puolelle, savustusta kun ei voi jättää kesken.

– Olen ainut, joka tekee kylmäsavustusta täällä päin. Se on yksi päätuotteista.

Siivutuskone hankittiin yli 15 vuotta sitten. Luonnon siikaa täytyy kuitenkin edelleen siivuttaa käsin ja se on yrittäjän hommaa.

Työnjako yrityksessä on muutenkin selvä.

– Naiset pakkaavat ja minä savustan, Rantamaa naurahtaa.

Rantamaa kertoo, että ennen savustaminen oli nimenomaan naisten hommaa.

– Olin ensimmäinen mies suvussa, joka savusti.

Verenperintönä kulkenut ammattitaito näkyy kaikessa Rantamaan työssä.

– Vanhemmilta perittyä. Isä opetti kaiken muun ja äiti savustamisen.

Kalaliike V. Rantamaa

Yrittäjä: Vesa-Pekka Rantamaa

Yrittäjänä alalla: yli 30 vuotta

Perustamisvuosi: 1991

Ala: kalanjalostus

Työntekijöiden määrä: yrittäjä + kaksi

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana vuorossa on Leena Aalto Pyhämaan Pirtistä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän