Villahousut ja lämmintä olutta

0

Tuleva talvi ratkaisee lännen yhtenäisyyden. Jos lannistumme energiakriisin edessä, niin lännen tuki Ukrainan puolustamiseksi murenee. Siihen Putin luottaa.

Venäjä on aina käyttänyt ovelasti kylmyyttä aseenaan. Napoleon kukistui pakkaseen, ja nyt Vladimir yrittää näännyttää meidät energialaskuilla. Kylmyyden ja muun epämukavuuden sietäminen on oma taistelumme Venäjää vastaan.

Huonelämpötilojen alentaminen on monille uusi kokemus. Ollessani koulutyttö oli sisätiloissa aina talvella viileää. Kaikilla oli paksut pässinpökkimät villapaidat ja -sukat. Alusasuna laamapaita – kuka muistaa?

Oli villaa yllä ja alla, ja joka tytöllä ruskeat villahousut ja pojilla pitkät, kömpelöt kalsarit. Taloissa pidettiin huoneita kylminä ja niissä säilytettiin omenoita ja kaverini kotona ruokia. Sängyissä oli paksut täkit ja nukuttiin flanellipyjamissa. Sähkö sammutettiin heti kun huoneesta poistuttiin. Vasta 70-luvulla alettiin kotona tassutella paljain jaloin ja lämpimästä kodista tuli yhtä itsestään selvää kuin kuuma vesi hanasta.

Kylmän etu on, että aina voi panna lämpimänpää ylle. Kuumassa tulee vastaan se piste, jossa ei voi riisua enempää. Kylmä on tottumiskysymys eikä arki kaadu mahdollisiin sähkö- ja vesikatkoksiin.

Otetaan mallia briteistä. Talvisääkin ovat muuttumassa Lontoon sumuksi ja rännäksi. Britit sietävät kylmää ja vilua teeskennellen, ettei talvea olekaan, vaikka ikkunoista puhaltaa hyinen veto. Ulko-oven suojaksi tarvitaan paksut verhot. Öisin halataan kuumavesipulloja peittovuorten alla. Lapset menevät polvisukissa kouluun. Kyselen olisiko aiheellista aloittaa avantouinti? Ruskea rasvakerros auttaisi.

Eurooppa tahtoo kiireesti irti Venäjän energiasta. Se onnistuu kivuliaasti, mutta varmasti. Suomessa tilanne on parempi kuin esimerkiksi Saksassa ja ministeri Lintilän mukaan jo kevätpuolella voisi helpottaa. Meillä alettiin ymmärtää omavaraisuuden arvo jo pandemian aikana ja kallis ruoka opettaa säästämistä kantapään kautta.

Jälkikäteen tarkasteltuna tämäkin kriisi tulee olemaan tuottoisa. Syntyy uutta yhteistyötä, uusia yrityksiä, uusia tuotteita, uusia ammatteja ja raikasta, luovaa ajattelua.

Totuttelemme pikasuihkuihin ja käyttämään pesukinnasta. Tukka kuivuu tuulessa ja papiljotit palaavat. Kuumalla vedellä ei lotrata. Joistakin kaupoista ei saa enää kaljaa kylmänä. Saunavuorot harvenevat. Saksassa vedetään tiukempaa linjaa. Uima-altaissa tarkenee uida vain märkäpuvuissa ja kaikkia kerrostaloja ei kenties lämmitetä lainkaan.

Jokainen pelkää sähkölaskua. Mikään ei ole enää koskaan kuten ennen. Mutta ei Suomi tähän kaadu, sanoi Matti Vanhanen Viikon Parkkosessa. Luotetaan Mattiin.

Slava Ukraini!

Pirkko Arstila

freelancer