Wintterin hengitysilma

0

Lehtiuutisen (US 20.9.) mukaan Wintterin ”sisätilojen pintamateriaaleja pohditaan”. Esitän kaupungin asianosaisille virkamiehille julkisen toivomuksen, että terveysturvallisuus otetaan tässä pohdinnassa huomioon paremmin kuin sihyn Demotilan pinnoissa. En tiedä ketä siellä pohtimassa on, mutta toivottavasti maksajankin mielipide jotain painaa.

Sain pari vuotta sitten Demotilassa astmakohtauksen enkä ole sen jälkeen uskaltanut sinne mennä. Olen vaan surullisena seurannut mitä kaikkea mielenkiintoista siellä on järjestetty ja kaiholla muistellut Viikaisten koulun raikasta auditoriota.

Demotilassa oli kokolattiamatto ja kalusteena erilaisia kangaspäällysteisiä istuimia. Epäilen, että tekstiileissä käytetyt homeenestoaineet yms. aiheuttivat tukehtumiskohtaukseni. Kyse voi toki olla myös pelkästä pölystä ja liastakin, jota kovassa käytössä olevaan julkiseen tilaan kertyy. Sohvissa näkyi jo tuolloin ikävän näköisiä tahroja.

Hankalasti puhdistettavat tekstiilit eivät mielestäni ylipäätään sovi julkisiin tiloihin kokolattiamatoista puhumattakaan.

Wintteriin on lehtitietojen mukaan tarkoitus keskittää lähes kaikki kaupungin harrastus- ja kulttuuritapahtumat. Meitä erilaisista hengityselinsairauksista kärsiviä on paljon.

Olisikin kurjaa jos eri tapahtumiin osallistuminen olisi jatkossa meille kaikille terveysriski. Ihan oma lukunsa on sitten koululaisten ja tiloissa toimivien työntekijöitten terveys.

Aulikki Hämäläinen

VTM, Kalanti