Wintterin taidetyöryhmä aloitti työnsä – Tavoitteena on osallistaa taidehankkeessa myös monitoimijatalon käyttäjiä

0
Wintterin kaupunkiverstas tarjoaa tiloja monenlaiseen harrastamiseen ja opiskeluun.

Monitoimijatalo Wintterin tulevan taidehankinnan valmistelu on käynnistetty. Työtä tekee hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan nimeämä työryhmä, joka huolehtii taidehankkeen aikataulusta, budjetista, taiteilija- ja teosvalinnasta, mutta myös osallistaa kuntalaisia taidevalinnassa.

– Yhdenvertaisesti saavutettava taide lisää tutkitusti ihmisten hyvinvointia ja yhteisöllisyyden tunnetta, sanoo Turun museokeskuksen apulaisintendentti Ville-Matti Rautjoki .

Rautjoen mukaan nyt käsillä olevan taidehankkeen kokoluokka on sellainen, että siihen voisi valita myös taidekoordinaattorin.

– Rakennushankkeen ja siihen sisällytettävän taidehankkeen pitää sulautua saumattomasti yhteen, joten ammattitaitoinen koordinointi on tarpeen, lisää Rautjoki.

Rautjoki korostaa, että lähtökohtana taidehankkeissa on se, millaiset tilat on tulossa ja millaisia niiden käyttäjät ovat.

– Sitten muodostetaan mielipide siitä, mitä tilaaja haluaa. Eli luodaan tietynlaiset raamit mutta jätetään myös taiteilijoille vapaus ideoida ja luoda, hän tiivistää.

Wintterin kohdalla kyseeseen voi tulla yksi tai useampi teos. Suomessa jo 60-luvulta lähtien käytössä olleen prosenttiperiaatteen mukaisesti vähintään yksi prosentti rakennuskustannuksista käytetään taiteeseen. Käytännössä prosenttiosuus vaihtelee 0,5 ja 2 prosentin välillä.

Suomessa 79 kuntaa on tehnyt prosenttiperiaatepäätöksen. Varsinais-Suomen kunnista päätöksen ovat tehneet Kaarina, Kemiönsaari, Masku ja Salo. Näiden lisäksi periaatetta ovat hankkeissaan noudattaneet tai päättäneet noudattaa esimerkiksi Laitila ja Turku.

– Kun olen haastatellut eri ihmisryhmien edustajia julkisesta taiteesta, vahvasti on noussut esille taiteen merkitys osana rakennushanketta. Se tuo rakennukselle yksilöllistä tarttumispintaa ja omaleimaisuutta, jolloin se myös erottautuu positiivisella tavalla muista vastaavista, Ville-Matti Rautjoki kiteyttää.

Fakta

Taidetyöryhmän jäsenet

Turun museokeskuksen apulaisintendentti Ville-Matti Rautjoki ja Wintterin pääsuunnittelija Airi Vesala Arkkitehdit von Boehm-Renell Oy:stä.

Kaupungin edustajia työryhmässä ovat projektipäällikkö Marko Kivistö, sivistyspalveluiden erityisasiantuntija Inkeri Parviainen, kulttuurituottaja Joni Pietiläinen, luokanopettaja Hilkka Kelhä-Suomalainen ja kaupungin liikuntapalveluiden vastaava Taru Joutsa-Huutola.

Taidetyöryhmässä on myös neljä luottamushenkilöedustajaa hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnasta.

He ovat Niina Jokinen (sd.), Henri Valmunen (sd.), Anniina Kukkula (kesk.) ja Pilvi Marsela (kok.).

Työryhmä nimeää myöhemmin mukaan myös ammattitaiteilijan.