Yksi toimiva kutsuliikenne

0

Uudessakaupungissa suhaa tällä hetkellä kaksi kutsuliikennettä. Sakunkulmasta tilattava kutsuliikenne palvelee ikäihmisiä. Sen lisäksi on Ukikyyti, joka aloitti kokeilunsa viime vuoden joulukuussa ja jatkaa nyt toisella pilotilla joulukuun alkuun. Autoja siis liikkuu, mutta valitettavasti kumpikaan kutsuliikenne ei nyt palvele käyttäjiään parhaalla mahdollisella tavalla.

Ukikyyti alkoi lupaavasti, mutta kesällä kokeilua muutettiin. Ukikyydin taksa nostettiin kahdesta eurosta viiteen euroon, toiminta-aluetta laajennettiin ja ajoaikoja muutettiin. Muutosten jälkeen Ukikyydin asiakasmäärä on romahtanut. Kympin hinta edestakaisesta matkasta on liian kallis. Vanhusneuvosto on ehdottanut taksaan eläkeläisalennusta. Mutta riittäisikö se, kun Ukikyytiä ovat käyttäneet myös työikäiset ja lapsiperheet?

Sakunkulman kutsuliikenne on keskustassa edullisempi, mutta se palvelee vain vanhempaa väkeä, eikä liikennettä ole joka päivä. Keskustassa kutsuliikenne toimii kolmena päivänä viikossa, Lokalahdella kahtena, Pyhämaassa yhtenä ja Kalannissa yhtenä päivänä. Jos Kalannissa asuva ikäihminen saa lääkärinajan tiistaille, hän ei pääse Sakunkulman kutsutaksilla, koska se ajaa Kalannista vain torstaisin. Ukikyyti taas ei kulje Kalannin taajaman ulkopuolelle.

Kahden kutsuliikenteen kokemuksella kaupunkiin voitaisiin rakentaa nyt fiksu kutsuliikennesysteemi. Päättäjien pitäisi vain pikaisesti istua alas miettimään miten ja mitä se saisi maksaa. Ratkaisun miettimiseen voisi kutsua myös paikalliset yrittäjät sekä Matkahuollon edustajan. Käyttäjien toiveet ovat jo selvillä: taksan pitää olla kohtuullinen, liikennettä ainakin arkisin ja kutsuliikennettä haluaisivat käyttää muutkin kuin ikäihmiset. Kutsuliikenteen laajentaminen kaikenikäisiin tukisi myös kaupungin Hinku-tavoitetta.

Teija Uitto