Yrittäjien eläkkeet kuntoon

0

Yrittäjien eläkelakiin suunnittelluista muutoksista syntyi kesällä kohu. Osa yrittäjistä säikähti tietoa, että eläkelakiin suunnitellaan muutosta, jonka mukaan yrittäjän pitäisi maksaa itselleen alan mediaanipalkkaa vastaavaa työtuloa. Pientä työtuloa itselleen maksaneet yrittäjät totesivat, että muutoksen jälkeen heidän olisi mahdoton jatkaa yrittäjänä. Pienituloisia yrittäjiä on yllättävän paljon: Suomessa jopa 300 000 yrittäjää on kertonut tienaavansa alle 2 000 euroa kuukaudessa.

Yrittäjän pitäisi lain mukaan maksaa jo nyt itselleen yhtä suurta työtuloa kuin mitä vastaavan ammattitaidon omaava työntekijä saisi palkkaa. Yrittäjä kuitenkin itse päättää työtulostaan. Kun itselle maksaa työtuloa vähän, myös eläkekertymä jää pieneksi. Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan kolme viidestä yrittäjästä maksaa itselleen tuloihinsa nähden liian vähäistä eläketurvaa. Tästä syystä valtion osuus yrittäjien työeläkkeistä on kasvanut kymmenessä vuodessa noin 44 miljoonasta 377 miljoonaan euroon. Valtion näkökulmasta tilanne on siis pielessä.

Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen kävi Laitilassa tällä viikolla puhumassa eläkelain muutoksista. Hakkarainen totesi, että koko YEL-keskustelu oli lähtenyt väärille raiteille (LS 16.9.).

Hakkarainen korosti, että käytännössä työtulon määritelmä ei muutu. Jatkossakaan työtuloa ei määritellä yksin alan mediaanipalkan mukaan, vaan työtulon perusteina otetaan huomioon myös yrittäjän itsensä ilmoittamia kriteerejä.

Tavoitteena on rakentaa yrittäjille eläkemalli, joka olisi yrittäjille reilu, mutta korjaisi myös nykytilanteen. Muutos ei tietenkään kaikkia miellytä, kun todellista pienemmän työtulon ilmoittaneille on tiedossa korotuksia eläkemaksuihin.

Teija Uitto