Crusell-seura anoo kaupungilta avustusta – Tämän kesän festivaaleista poikkeukselliset tappiot

0
Tänä kesänä Crusell-viikolla esiintyi muun muassa Marzi Nyman. Tällä kertaa hän esiintyi muun muassa mustiin pukeutuneena heavy-muusikkona.

Crusell-seura on lähestynyt kaupunkia kirjeellä, jossa se anoo kertaluonteista 45 000 euron tukea. Tuella olisi tarkoitus kattaa tänä vuonna järjestetyn Crusell-viikon poikkeukselliset tappiot. Tapahtumaviikon järjestämisestä syntyi noin 84 000 euron tappiot ja se on syönyt Crusell-seuran kaiken käyttövaran.

Rahallinen menetys uhkaa Crusell-seuran toimintaa ja siten myös Crusell-festivaalin toimintaa jatkossa. Seuran kulurakennetta heikentää jatkossa myös se, että Crusell-festivaalin toiminnanjohtajan palkkauskulut siirtyivät syyskuun alusta kaupungilta seuran vastuulle.

Crusell-seuran hallituksen puheenjohtaja Tuomas Takalan sekä seuran toiminnanjohtajan Elina Aho-Kuusaman allekirjoittamassa kirjeessä todetaan, että seuran toiminnan ja festivaalin tulevaisuuden turvaamiseksi lisämääräraha on välttämätön.

Tämän kesän suuresta tappiosta noin puolet selittyy lipputulojen ja kurssimaksujen oletettua suuremmalla romahduksella. Klassisen musiikin yleisö on koronapandemian jälkeen lähtenyt varovaisesti liikkeelle. Myös kansainväliset mestarikurssilaiset jäivät saapumatta ja suomalaisopiskelijat täyttivät oppilaspaikoista noin puolet.

Tämän vuoden tapahtumaviikon lipunmyynti oli ennakkoon hidasta, joten tiedotusta ja markkinointia oli lisättävä ja tämä toi lisäkuluja. Crusell-viikko tarjosi tänä vuonna poikkeuksellisen paljon ilmaistapahtumia, joilla yritettiin innostaa kaupunkilaisia myös maksullisiin tapahtumiin, mutta tämä ei onnistunut. Waltteri Torikka ja Berlin by night -kabaree vetivät täydet salit, mutta tulot eivät riittäneet kattamaan koko tapahtumaviikon kuluja.

Tappion toinen puolikas syntyi Takalan ja Aho-Kuusaman mukaan taiteellisen suunnittelun, budjetoinnin ja talousseuran virheillä, joista seura kantaa vastuunsa. Crusell-seura on käynnistänyt toimet seuran talouden tasapainottamiseksi.

Crusell-seuran avustusanomusta käsitellään ensi viikolla kaupungin hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnassa. Lautakunta joko puoltaa tai vastustaa lisätuen antamista ja sen jälkeen esitys viedään kaupunginhallituksen käsittelyyn.