Yli 65-vuotiaitten tilastointi kertoo yhteiskunnan asenteista. Ihmisistä aletaan puhua ikääntyneinä, kun he jäävät pois työmarkkinoilta. Yhteiskunnassa elää siis vahvana ajatus, että ihminen ei ole enää tuottava. Ajatus on vääristynyt ja loukkaava. Monet eläkeläiset käyvät yhä töissä, toimivat yrittäjinä, hoitavat lapsenlapsia tai iäkkäämpiä – ovat mukana pyörittämässä tätä yhteiskuntaa. Miten esimerkiksi hoitoala olisi pärjännyt korona-aikana ilman eläkeläisiä?
Vanhustyön keskusliitto teetti alkuvuodesta kyselyn asenteista vanhuutta kohtaan. 62 prosenttia vastaajista koki poliitikkojen syrjivän ikääntyneitä ja yli 50 prosenttia näki syrjintää sosiaali- ja terveyspalveluissa. Asenteissa on siis todella parantamisen varaa. Tästä syystä Vanhustyön keskusliitto käynnisti tällä viikolla kansanliikkeen Tehdään iästä numero – ikäasenteet myönteisiksi.
Asenneilmapiiri voi korjaantua lähivuosina jo pelkästään taloudellisesta syystä. Kun sote-menot siirtyvät hyvinvointialueitten harteille, kunnat voivat kiinnostua houkuttelemaan eläkeläisiä asukkaiksi. Lapsiperheet tietävät kunnille kustannuksia, kun lapsille on järjestettävä päiväkoti- tai koulupaikka. Eläkeläiset eivät tarvitse yhtä kalliita palveluita. Lisäksi eläkeläisillä on tasainen tulo ja tuloista maksetaan veroa.
Teija Uitto