Enni Jalava SM-hopealle Jämsässä

0
Enni Jalava suunnisti pitkän kauden päätteeksi SM-hopealle erikoispitkillä matkoilla Jämsässä.

Uudenkaupungin seudun suunnistajat saavuttivat hienosti kaksi mitalia ja kaksi muuta palkintosijoitusta erikoispitkien matkojen Suomen mestaruuskilpailusta lauantaina. Päätöslaji juostiin sadekelissä Jämsässä ykkösryhmän sarjojen osalta raastavina yhteislähtöinä.

Koko kauden vakuuttavasti suunnistanut ja erityisesti tärkeimmissä paikoissa onnistunut MS Parman Enni Jalava saavutti naisten sarjan SM-hopean. Edelle ehti yhdeksän sekunnin erolla vain maajoukkuekaveri, Espoon Suunnan Ida Haapala . Jämsän Venla Taulavuori oli kolmas.

D21-sarjassa suunnistettiin yhteisellä startilla 18 kilometrin pituinen rata. Rasteja matkalla oli 29 kappaletta. Osanottajia oli 24, eivätkä kaikki maajoukkueen kärkiedustajat jaksaneet startata kestävyyskuntoa mittaavaan päätökseen.

Pitkän kisan kaikissa väliajoissa kärkiryhmään kuuluivat lopulta mitaleille yltäneet naiset. Alussa porukkaa vielä vauhditti Jyväskylän Tereza Janosikova , mutta tshekki kilpaili SM:n ulkopuolisena. Loppu oli kovavauhtista kirikamppailua.

– Ajoin Venla Taulavuoren ja Enni Jalavan pienen etumatkan kiinni polulla. Päätin jatkaa kovaa juoksua ja ratkaista pitkällä kirillä. Ennin kanssa tuli vielä tiukkaa, mutta lopullisesti voitto ratkesi vasta viimeiselle rastille, kertasi mestari Ida Haapala tunnelmia.

Kärkiparilla on takanaan erittäin intensiivinen kilpailukausi. Enni Jalava menestyi jo Viron EM-rasteilla ja Maailmancupissa Sveitsissä. MC-finaali ja sitä seurannut maajoukkueleiri päättyi vasta viikko sitten.

– Jaksoin paremmin loppuun asti kuin aikaisempien vuosien erikoispitkät. Rata koetteli kaikki suunnistuksen osa-alueet. Ida oli tänä vuonna fyysisesti kovempi, mutta sain itselleni hyvän kauden päätöksen, iloitsi aiemmin pitkällä matkalla viidenneksi suunnistanut Jalava seuransa nettisivuilla.

Miesten pääsarjan 26 kilometrillä kolmanneksi suunnisti Tampereen Pyrinnön Anton Kuukka , joka on Enni Jalavan tavoin lukuisten laadukkaiden VaRa-karttojen tekijä.

Ykkösryhmän nuorten sarjoissa Jämsän Turkinkylän ja Tyryn vaativissa maastoissa H18-sarjan Jussi Ankelo oli kuudentena ja D20-sarjan Elsa Ankelo yhdeksäntenä, vain vajaa minuutti mitalista. SM-plaketin palkinto molemmille Kalantiin. H15-sarjassa Tuomas Ankelo oli 20. tilalla.

Muissa sarjoissa erikoispitkillä suunnistettiin väliaikalähdöin. Vakka-Rastin Maija Verha saavutti D75-sarjasta hienosti kauden neljännen SM-mitalinsa, pronssin. Pyhärannan rastilukkolainen Helena Mannervesi oli seitsemäs.

Tällä kaudella kaksi SM-kultaa suunnistanut Mannervesi putosi mitalivauhdista jo kolmannen rastin notkon etsinnöissä. Verha puolestaan vaikeroi viidennen rastin maisemissa, epämääräisellä mäkialueella tiheikköjen tuntumassa. Ikädaamien rata oli viisi kilometriä ja siinä oli pitkiä rastivälejä.

H65-sarjassa Vakka-Rastin Matti Salonen suunnisti yli kahdessa tunnissa 21. tilalle. H50-sarjassa Laitilan Jyskeen Juha-Matti Suominen lenkkeili lähes kaksi ja puoli tuntia sijoittuen 30. tilalle.

H75-sarjassa Pyhärannan Simo Mannervesi oli 23. tilalla ja VaRan Koitto Verha 27. tilalla.

Veijo Viitanen